vrijdag 27 maart 2015

Netanyahoe zaait onzekerheid

Onzekerheid over stappen VN en VS inzake Palestijnse staat

 

Netanyahoe heeft aan de vooravond van de Israelische verkiezingen verklaard geen onafhankelijke Palestijnse staat te accepteren zolang hij premier zou zijn. Dit werd waarschijnlijk ingegeven om de indruk te versterken dat de veiligheid van Israel niet gebaat is met  zo`n Palestijnse staat. Na zijn reis naar Washington, die ook in het teken van veiligheid ten aanzien van Iran stond, benadrukte hij met zijn verklaring over de Palestijnse staat, dat hij degene is die voor alles voor veiligheid stond voor Israel. Eigenlijk dus een binnenlandse boodschap voor zwevende kiezers. Maar binnenlands bedoeld of niet, de boodschap deed naar buiten toe veel stof opwaaien en Netanyahoe zag zich direct na de verkiezingen genoodzaakt direct tegen te spreken dat hij tegen een twee-staten oplossing zou zijn. Maar natuurlijk was daarmee de schade in het buitenland niet bezworen. Obama gaf in een interview met de Huffington Post te kennen, dat hij Netanyahoe serieus nam in zijn afwijzing van een twee-staten oplossing. Daarom zou hij onderzoeken of de VS misschien in zou stemmen met een verklaring in de VN om Palestina als staat te erkennen. Obama volgt de onderhandelingen over een nieuwe regering in Israel op de voet en zegt voortdurend daarover contact te houden en te benadrukken dat Amerika streeft naar een twee-staten oplossing.

Niet alleen Obama sprak zich uit over de twee-staten oplossing, maar ook Serry, de speciale gezant van de VN in het Midden-Oosten, gaf bij zijn afscheidsrede, na een dienst van zeven jaar, zijn visie. Hij gaat zover dat hij de VN-Veiligheidsraad adviseert een raamwerk voor Vrede op te stellen. Serrey adviseert in zijn afscheidsrapport ook Israel. Hij geeft aan, dat Netanyahoe`s nieuwe coalitieregering (waarvan we het aantreden nu nog moeten afwachten) de bouwplannen in Judea en Samaria en Oost Jeruzalem moet bevriezen wil er ooit sprake kunnen zijn van een oplossing voor twee staten. Eigenlijk vraagt hij zich af of het al niet te laat is voor een dergelijke oplossing. Hij ziet duidelijke gevaren voor een een-staat oplossing waarnaar Netanyahoe op weg lijkt. Demografisch zullen de Palestijnen in een dergelijke staat op zeker moment de meerderheid vormen en het Joodse karakter van Israel daarmee te niet doen. Anderzijds kan het Joodse karakter alleen maar blijven bestaan als Israel een soort apartheidssysteem zal hanteren. Serry suggereert ook dat de VS nu in zullen stemmen met de VN als er een stemming komt over Palestina.

Dat geeft de indruk dat daarmee de Palestijnse staat een feit zou worden. In een interview met de Washington Post geeft Eugene Kontorovich, professor in internationaal recht aan de Northwestern University, zijn visie hierover. De Algemene Vergadering van de VN heeft geen juridische bevoegdheid Palestina tot staat te verklaren. De Algemene Vergadering is een politiek orgaan. Er is een juridische omschrijving over wat een staat is, waar de Algemene Vergadering niet over gaat. Zelfs de Veiligheidsraad gaat daar niet over. Er zijn speciale conventies die daar over gaan. Dit is een ingewikkelde kwestie. En het is niet uit te sluiten dat de VN een eigen weg zal bewandelen, zoals ook het ICC zaken in behandeling besluit te nemen die niet op haar weg liggen.

 

MS

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten