woensdag 18 maart 2015

resultaat verkiezingen

Deze uitslag werd niet verwacht.

 

Na een nacht, die begon met een uitslag van 27 zetels voor Netanyahoe en 27 zetels voor Herzog, wat al opmerkelijk en niet verwacht was, werd Israel wakker met een veel grotere overwinning van Netanyahoe. Hij kreeg 30 zetels en Herzog 24. Daarmee heeft Netanyahoe ruim gewonnen. Zoals verwacht heeft dat de nodige reacties wereldwijd opgeleverd. Zeker van de mensen die dachten, of beter hoopten, van Netanyahoe af te zijn. Duidelijk is dat het thema veiligheid breed leeft in Israel en met buren als Hamas, Hezbolla, Syrie, IS en Iran niet zo ver weg, is dat zeer begrijpelijk. Toch is het te hopen dat Netanyahoe ook iets aan binnenlandse problemen gaat doen. De nood onder Israeliers, die geen huizen kunnen betalen, is hoog. Ook zal hij, ondanks zijn stoere taal, toch iets aan de problemen met de Palestijnen moeten doen, want als Netanyahoe niets doet, gaat Abbas gewoon door totdat hij erkenning van zijn staat via de VN buiten Israel om krijgt. Dat is gevaarlijk, want er is dan geen vrede.

Het volk heeft gisteren gesproken en nu is  de beurt  aan de president, Rivlin, die al meteen gisteravond aangaf te gaan voor een regering van nationale eenheid. Maar de leiders van de grootste fracties zullen aandringen op hun eigen pogingen zonder de ander te gaan regeren. Een sleutelrol speelt Koelanoe met 10 zetels. Koelanoe is een middenpartij, maar als koelanoe voor Netanyahoe kiest zal een rechtse regering een feit zijn. Het meest waarschijnlijke is dat Netanyahoe een  coalitie en een regering zal samenstellen.

Hieronder de grafiek van de uitslag en daaronder de leden in het parlement van Likoed (waarop nummer 30 nog ontbreekt) en de zionistische Bond.

 

 

https://twitter.com/haaretzcom/status/578102814309683202

 

Herzog admits defeat as Likud completes stunning victory >> http://htz.li/1Xl  pic.twitter.com/Rnv7kwS6xk

 

 

 

 

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4638218,00.html

 

 

The Likud list has grown dramatically, while more than half of the Yesh Atid delegation has lost their position in the Israeli parliament.

 


Likud list

 


Zionist Union listMS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten