dinsdag 10 maart 2015

Schabascommissie vraagt om uitstel

Mary Mc Gowan Davis, de opvolger van Schabas, haalt 23 maart niet.

 

Nadat de laatste Gaza-oorlog in augustus 2014 beeindigd was in een wapenstilstand voor onbepaalde tijd werden er diverse onderzoeken gestart naar de oorlogshandelingen, voornamelijk naar Israelische handelingen. Maar een onderzoek werd al in het begin van de oorlog aangekondigd, want de VN laat nooit een gelegenheid voorbij gaan om Israel in een kwaad daglicht te stellen. Op 23 juli 2014 werd al het besluit genomen in de VN-Mensenrechten Raad dat er onderzoek moest komen naar:

"alle schendingen van het oorlogsrecht en internationale mensenrechten in bezet Palestijns gebied, inclusief Oost Jeruzalem en in het byzonder in de bezette Gazastrook in samenhang met de militaire operatie vanaf 13 juni."

Eerst even over deze opdracht aan de commissie, waarvan Schabas de voorzitter werd. Er wordt dus alleen onderzoek gedaan in Palestijns gebied, waarbij Gaza bezet wordt genoemd, wat feitelijk onjuist is. De resolutie gaat veel verder en beslist meteen in de opdracht al, dat Israel op veel terreinen internationaal recht schendt, zoals luchtaanvallen op bevolkte gebieden. Maar omdat alleen Palestijns gebied wordt onderzocht, mogen raketaanvallen op willekeurige burgerdoelen in Israel worden genegeerd. En juist die zijn de aanleiding voor het offensief. De resolutie stelt verder, dat Israel zelf geen onderzoek instelt, wat misschien op 23 juli nog waar was, omdat de oorlog net begonnen was met een grondoffensief op 17 juli, maar direct na de oorlog stelde Israel wel degelijk onderzoek in. Dit is dus ook een feit dat niet klopt.

Nadat de VN besloten had de commissie samen te stellen werd Schabas de voorzitter. Meteen al werd hiertegen geprotesteerd omdat Schabas al enkele keren zich had uitgesproken tegen Israel en tegen Netanjahoe en Peres in het bijzonder. Hij wenste beide heren voor het ICC ter verantwoording te zien. Toen moest zijn eigen commissie nog aan het werk gaan. Israel wilde niet meewerken met een dergelijke commissie die zich al tegen Israel had uitgesproken en verleende geen medewerking. De commissie kon Gaza niet in en hield Skypeinterviews met mensen in Gaza om bewijs te vinden. Je hoeft niet veel verbeeldingskracht te hebben om te bedenken hoe vrij deze mensen konden antwoorden terwijl het niet controleerbaar was of Hamas druk uitoefende.

Toen de onderzoekperiode bijna afgesloten was werd duidelijk dat Schabas als juridisch adviseur voor de PA was opgetreden in het verleden en moest Schabas aftreden als voorzitter van de commissie. Mary Mc Gowan Davis volgde hem op. Zij was al lid van de commissie, maar werd nu voorzitter. Er werd op dat moment gesteld, dat het onderzoek, zoals het er op dat moment lag, niet gebruikt kon worden vanwege de vooringenomen standpunten en de belangenverstrengeling van Schabas. Aanvankelijk werd er van uitgegaan dat Mc Gowan Davis toch op 23 maart haar rapport zou presenteren, maar nu is bekend geworden dat zij tot juni uitstel heeft gevraagd omdat er nieuwe  documenten zijn opgedoken. De Mensenrechten Raad moet dat eerst nog goedkeuren, maar het is waarschijnlijk dat de presentatie later deze maand niet door zal gaan.

 

MS

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten