dinsdag 17 maart 2015

verkiezingen Israel

Vandaag stemt Israel

 

 

Vandaag kunnen 5,8 miljoen mensen in Israel stemmen tussen 6 uur ` smorgens en 9 uur `savonds. De keus is ruim, namelijk 25 partijen, verdeeld over orthodox en seculier en elk weer in progressief of behoudend of conservatief of nationalistisch, links en rechts en midden-partijen en ook een verenigde Arabische partij. Niet al die 25 partijen komen in het parlement, dat hangt af van het aantal stemmen dat ze krijgen vandaag.

De partij van Netanyahoe staat aan de rechter kant. Netanyahoe zegt te staan voor veiligheid, veiligheid, veiligheid. Hij is dan ook zeer fel op Iran en zijn mogelijkheid tot ontwikkeling van een atoombom. Zijn grootste uitdager is Herzog,van de linkse partij Arbeid (haawoda), die samen met oud-minister Livni van de middenpartij Beweging (hatnua) een nieuwe partij heeft gevormd: het Zionistische blok. Zij schenken meer aandacht aan de economie en aan de sociale omstandigheden voor de burgers in Israel, waar onder andere huisvesting buitengewoon duur is en koopwonoingen bijna niet op te brengen zijn. Ook over de onderhandelingen met de PA en de gedragingen ten opzichte van de Palestijnen hebben zij andere ideeen dan Netanyahoe.

Maar wie er uiteindelijk gaat regeren is weer een volgende stap, want er zal een coalitie gevormd moeten worden en dat pokerspel komt na de verkiezingen. Weliswaar staat Herzog in de peilingen op winst, maar zelfs als hij wint wil dat niet zeggen dat hij de volgende premier wordt. Een belangrijke factor lijken dit jaar de Arabieren te worden doordat ze zich voor het eerst verenigd hebben in de Arabische partij en 15% van de kiesgerechtenden is Arabier, wat 10 zetels zou kunnen betekenen als ze allemaal gaan stemmen.

Aan de hand van de uitslagen wijst de president een formateur aan die 45 dagen de kans krijgt een coalitie en dan een kabinet samen te stellen. Het is spannend, want Israel lijkt Netanyahoe moe te zijn, maar kan zelfs bij verlies van Netanyahoe toch weer wakker worden met Netanyahoe als premier als Herzog, (mocht hij winnen,) geen meerderheidscoalitie kan smeden.

 

MS

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten