maandag 9 maart 2015

Water in Israel

Mega-ontziltingsproject

 

 

Het Technisch Weekblad bracht vorige week een interessant artikel over de technisch vernieuwende methode in Israel om meer water tegelijk te ontzilten. Israel is natuurlijk een land met heel veel technische kennis en ook op het gebied van waterwinning/zuivering. De samenwerking met het Nederlandse bedrijf Vitens was daarop gericht, maar Vitens zag koud water branden toen NGO`s zich met die samenwerking gingen bemoeien. Het verbrak begin vorig jaar het samenwerkingsverband en grijpt nu dus ook mis bij deze technologie.

 

Dankzij een uitgekiend ontwerp en schaalvergroting levert een Israelische ontziltingsinstallatie nu drinkwater voor een derde van de prijs, zoals die nu geldt.

Volgens het tijdschrift Global Water Intelligence kunnen alle ontziltingsinstallaties in de wereld in 2015 per dag zo'n 100 miljoen m3 drinkwater leveren. De meest gebruikte technologie is omgekeerde osmose (reverse osmosis, RO), waarbij zeewater onder druk door membranen wordt geperst. Een nieuwste ontziltings­installatie in Californië (capaciteit 190.000 m3 per dag) levert water voor € 1,50 per m3. Deze technologie kost echter veel energie en is daarom erg duur. Het wachten is volgens experts vooral op nieuwe materialen voor de membranen.

Maar het kan anders. Sorek, Israëls nieuwste ontziltingsinstallatie bij Tel Aviv, levert drinkwater voor € 0,52 per m3 . Die lage prijs komt niet door een nieuwe technologie – Sorek benut ook RO – maar door de enorm grote capaciteit (627.000 m3 per dag) en een uitgekiend ontwerp. De diameter van alle drukbuizen is verdubbeld naar 40,6 cm. Hierdoor is minder hardware nodig en een kleiner oppervlak. Ook efficiëntere pompen, geavanceerde membranen en het terugwinnen van energie drukken de kosten. Sorek voorziet 1,5 miljoen Israëlische huishoudingen van water.

Samen met het systeem van bassins die regenwater opvangen en bewaren en met het terugwinnen van verloren gegaand regenwater, zoals in Nethanja gebruikt wordt , wordt de watervoorraad vergroot. Water is een van de kostbaarste producten in een droog klimaat en al heel vroeg was Israel zich bewust van het belang. Zo is de Israelische manier van irrigatie ook wereldwijd gevolgd en wordt de overgang bij irrigatie van drinkwater naar ontzilt water  ook breed gevolgd.

Op deze manier wordt een dringend probleem steeds beter opgelost. Er zijn mensen die zeggen dat watertekort oorlogen zal veroorzaken, maar juist deze oplossingen kunnen vrede bevorderen.

 

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten