woensdag 25 maart 2015

Zwitserland betaalt Hamas wel!

De warme banden van Hamas met Zwitserland

 

 

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie. Het is dus ook niet vertegenwoordigd in het Kwartet, dat bestaat uit de VN, Rusland, Amerika en de EU. Dit Kwartet heeft al jaren geleden besloten alleen met Hamas te onderhandelen als Hamas aan drie voorwaarden voldoet: Erkenning van Israel, Afzweren van geweld, Erkennen van de overeenkomsten die de PA met Israel sloot. In wezen heeft de vertegenwoordiger van het Kwartet, Tony Blair, dit onlangs nog eens benadrukt. Duidelijk is dat Hamas geen van deze eisen ooit heeft ingewilligd. In tegendeel, het vertelt iedere keer dat het de Zionistische vijand zal verjagen, dat het alle moeite doet om aan wapentuig zoals raketten te komen, dat het terreurtunnels bouwt en die trots aan de pers showt en met Fatah maakt het alleen maar ruzie.

Toen Hamas Fatah afzette door middel van een burgeroorlog in 207 in Gaza heeft het ook alle Fatah-ambtenaren ontslagen en vervangen door Hamas-ambtenaren. Zo`n 75000 ambtenaren werden naar huis gestuurd, waar ze ook bleven, te meer daar Fatah deze mensen gewoon door betaalde ondanks het feit dat ze er niets voor terug deden. Hamas betaalde zijn eigen (nieuwe) ambtenaren. En daar begonnen de problemen. Hamas zit al maanden zonder geld en kan zijn ambtenaren niet betalen. Zelfs Serry heeft zich er al eens mee bemoeid toen hij in 2014 probeerde geld van Qatar naar Gaza te sluizen, wat niet lukte.

Nu heeft Zwitserland aangekondigd deze Hamas-ambtenaren te gaan betalen. Zo hoopt Zwitserland de autoriteit van Hamas in Gaza weer te vergroten. Voor dit doel kwam afgelopen zondag een Zwitserse delegatie naar Gaza. Verder wil Zwitserland Hamas en Fatah verzoenen. Hier komt nog een addertje van onder het gras vandaan, want na de totstandkoming van de eenheidsregering van Fatah en Hamas had de PA het plan opgevat zijn eigen Fatah-ambtenaren in Gaza weer in hun baan terug te zetten. Maar omdat daar inmiddels 50000 Hamas-ambtenaren zitten heeft dat de spanning tussen Hamas en Fatah flink verhoogd. En nu gaat Zwitserland zich er ook nog mee bemoeien. Zwitserland kan hier instappen omdat het geen lid is van de EU en dus geen verplichtingen heeft als de landen van de EU. Daar heeft Zwitserland al in 2009 gebruik van gemaakt toen de Zwitserse regering de aanzet deed tot een Israelisch-Palestijnse conferentie met de Israelische Yossi Beilin en leden van Hamas. In datzelfde jaar kwam er in Zwitserland een Hamasdelegatie onder leiding van Mahmoud Al-Zahar samen met de Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken Micheline Calmy-Rey. Calmy Rey verklaarde toen dat Hamas een belangrijke speler is in het Midden Oosten conflict, die niet genegeerd kon worden.

 

 

MS

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten