vrijdag 17 april 2015

De ingewikkelde duiding van de situatie in Gaza

Gelijktijdig positieve gebaren vanuit Israel en bedreigingen uit Gaza.

 

Zoals al eerder gemeld lijkt er een overeenstemming te zijn tussen Israel en Gaza. Voor een langdurig bestand (hudna) door Hamas heeft Israel een aantal maatregelen genomen om Gaza te helpen. Zo was er opeens sprake van het toelaten tot Gaza van wit cement. Dit cement wordt in Gaza in de eerste plaats gebruikt voor tunnelbouw, maar desondanks laat Israel dit cement door. PA bronnen zeggen dat Israel dit drie jaar lang zal doen. Dat verbaast wel een beetje, omdat veiligheid in Israel altijd voorop staat. Maar boven genoemde hudna kan de verklaring zijn. Daarnaast is er inmiddels nog iets wat hiermee te maken heeft. De Israelische firma Elbit Systems heeft een nieuwe ontwikkeling ingezet: een manier om tunnels te signaleren via sensoren. Een serie sensoren ontvangt informatie, die geanalyseerd wordt en via algorithmen de informatie verstrekt. Zoals zo vaak in Israel leidt gevaar tot onderzoek en tot bescherming tegen dit gevaar. Je hoeft maar te denken aan de bekende Israelische beveiliging van luchthavens en bedrijven en aan de Iron Dome tegen raketten. Zo is de melding vanuit Gaza over nieuwe activiteit in tunnelbouw opeens een stuk minder relevant geworden door deze unieke ontwikkeling in Israel. Zelfs het in Netiv Haazara gesignaleerde gebruik van de Duitse Bagger 288, die automatisch tunnels graaft, zal het vinden van de tunnel niet tegengaan.

Naast cement worden ook andere bouwmaterialen doorgelaten.

Ook heeft Israel toegestemd in verhuizing van caravans van de PA naar Gaza via Israel. Het transport vindt `s nachts plaats in verband met de grootte van het transport. Natuurlijk worden de caravans aan de grens wel doorzocht en Palestijnse artsen hebben bovendien toesteming gekregen in eigen auto`s Israel in te rijden.

Dit alles gebeurt en desondanks dreigt Hamas met de volgende oorlog en zegt zelf het moment van die oorlog te kiezen. Het openlijk graven van tunnels hoort daarbij, maar ook het testen van raketten door Hamas. En als klap op de vuurpijl heeft Hamas een trainingskamp voor 17. 000 kinderen opgezet. Opmerkelijk is dat de kampen in samenwerking met de scholen van UNRWA zijn opgezet! Op een video is te zien dat een Hamas senior de kinderen, die in militaire uniformen gekleed zijn, toespreekt  en zegt: Jullie zijn, ondanks dat jullie nog zo jong zijn, de generatie die bestemd is voor de strijd. Jullie trainen hier voor de jihad”.

Zoals gezegd, in samenwerking met UNRWA, wat ook op de bewuste video bevestigd wordt.

Neen, UNRWA (de VN!!!) lost nooit iets op in het Midden Oosten, maar bevordert strijd en oorlog of houdt minstens vluchtelingenkampen in stand.

 

MS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten