maandag 13 april 2015

Hamas wil van Abbas af

Het rommelt in de PA en Hamas draagt zijn steentje bij.

 

Er heerst onrust in de PA. In het vluchtelingenkamp Balata neemt de spanning toe. Waarom Balata een vluchtelingenkamp is is overigens een raadsel. Het ligt in de PA vlak bij Nabloes, de bewoners zijn Palestijnen, het is een stad, je zou dus zeggen: Palestijnen in hun eigen land hoeven hun stad geen vluchtelingenkamp te noemen. Maar zolang je je stad vluchtelingenkamp noemt krijg je massa`s geld van UNRWA en een boel andere donoren. Maar dat terzijde, er heerst dus onrust. Gewapende mannen uit het kamp blokkeerden vandaag, 13/4, de hoofdtoegangsweg in het zuiden uit protest tegen de arrestsatie van enkele vrienden door de veiligheidsdienst van de PA. Daarvoor hadden ze al schoten gelost om de ernst van hun klachten aan te geven. Ze waren zo kwaad dat ze zelfs dreigden Israelische pers (!) uit te nodigen om over hun problemen met de PA te praten als de pers van de PA hun problemen nog langer zou negeren. De veiligheidsdienst beschuldigt de opgepakte mensen van gewapende overval en afpersing. Gewoon criminele zaken. Daarom zijn ze in hechtenis genomen. De PA heeft deze gewapende mannen onlangs gangsters genoemd die een terreurbewind uitvoeren tegen de bewoners van Balata en die onrust brengen..

Naast de onrust in Balata is er ook onrust in Nabloes(Shechem) en Jenin, waarbij de leiding van Fatahs militaire vleugel de Al-Aqsa Martyrs`Brigade in conflict is gekomen met PA veiligheidstroepen. Zo werd er vrijdag 10/4 een wisseling van schoten gemeld in Jenin. Dat gebeurde de laatste maanden geregeld en bij 1 gelegenheid werd het hoofdkwartier van de veiligheidstroepen onder vuur genomen. Maar ook Hamas heeft al een poging ondernomen de PA in Samaria en Judea beentje te lichten. Verder probeert IS voet aan de grond in de PA te krijgen.

Abbas heeft dus zijn handen vol om orde op zaken te houden en leiding te geven aan de PA. Maar daar wil Hamas een stokje voor steken. Hamas vindt dat Abbas de verzoening tussen Fatah en Hamas in de weg staat en dus moet aftreden. Hamas beschuldigt Abbas ervan op te treden als een dictator die alleen op eigen gewin uit is en weigert ook maar iets van zijn macht uit handen te geven. Abbas domineert de wetgeving, en de uitvoering daarvan en , zoals Hamasman Bardaweel het noemt, heeft Fatah gekaapt. Daarnaast verzaakt Abbas zijn verplichtingen tegenover Gaza en staat herbouw in de weg.

Abbas moet dus goed opletten om aan het hoofd van de PA te kunnen blijven en te kunnen handelen, want overal staan groepen klaar om hem onderuit te halen en de chaos zal, als dat lukt, niet te overzien zijn.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten