donderdag 23 april 2015

Jomhaatsmaoet

Israel: mazaltov!

Bron: Blog Israël in de media

Vandaag is Israel jarig. Zevenenzestig jaar geworden. Een dikke felicitatie waard. Want 67 lijkt veel, maar is natuurlijk zeer jong voor een land. En wat voor een land! Er is heel veel opgebouwd, cultuur heeft een ereplaats, wetenschap staat op het hoogste niveau in de wereld met al veel nobelprijzen voor Israelische wetenschappers, medische voorzieningen zijn goed, de economie bloeit en heeft, in tegenstelling tot Europa, Amerika en Japan, geen last gehad van de crisis.

Is het dan enkel een succesverhaal? Neen, natuurlijk moet er nog veel verbeterd worden, is er ongelijke verdeling van goederen en geld, is er misdaad. Ook discriminatie is er in Israel, zoals in vrijwel alle landen in de wereld. Maar gelukkig is er een open oog voor misstanden, zoals eerder deze maand bleek, toen een discriminerende wet over landonteigening werd aangepast. Die beweging is nog lang niet klaar, maar zo lang er oog voor is, er in vrijheid over geschreven en gesproken kan worden, zullen verbeteringen blijven komen.

De democratie Israel werkt prima met vrije verkiezingen, vrije rechtspraak,  verschillende (veel) politieke partijen en persvrijheid die zo ver gaat dat er bepaald kritische kranten zijn, die veel gelezen worden, niet in de laatste plaats in het buitenland. Onderwijs en medische voorzieningen zijn er voor alle burgers. De politiek staat open voor alle partijen. Ook voor Israel-kritische partijen. Een enorme uitzondering in het Midden Oosten, waar machthebbers het vrijwel alleen voor het zeggen hebben en tegengeluiden gesmoord en bestraft worden, internet geregeld wordt afgesloten en gecensureerd net als de pers en de media. Alleen al vanwege het feit dat er over alles geschreven en gesproken kan worden, waar in de omringende landen dit volslagen onmogelijk is, maakt dat het lijkt of er in Israel veel mis is, terwijl de misstanden in de buurlanden gewoon niet naar buiten komen.

Maar er is iets geks met de verslaggeving over Israel en zijn buren. Waar de pers buitengewoon kritisch is ten opzichte van Israel, tot in het absurde toe, negeert diezelfde pers meestal de misstanden, als die al bekend zijn, bij Israels buren. Tegenover de Palestijnen heeft de internationale pers zichzelf grote censuur opgelegd en daardoor kan de PA doorgaan voor een democratische staat in wording. Genegeerd wordt dat er al jaren lang geen verkiezingen zijn geweest, de pers aan banden ligt en journalisten opgepakt worden, er openlijk opgehitst wordt en gedreigd met intifada (PA) of zelfs met oorlog, zoals Hamas blijft doen. De onderlinge oorlog bij de Palestijnen tussen Fatah en Hamas, maar ook tussen clans onderling, wordt door de buitenwereld liefdevol onder het tapijt geschoven. Dat blijkt iedere keer als het over vredesonderhandelingen moet gaan en niemand deze enorme hindernis duidelijk benoemt.

Ook kun je niet heen om het feit dat er in de wereld vaak sprake is van een obsessie met Israel. Talloze officiele organisaties als de VN de UNHCR, NGO`s en heel veel particulieren blijven Israel uitzonderen, meten ten aanzien van Israel met twee maten, nemen het land dingen kwalijk die in hun eigen land verdoezeld worden. Men is niet te beroerd de geschiedenis te verdraaien om Israel maar in een kwaad daglicht te stellen. Bedenkelijk is dat aan universiteiten hele bewegingen hiermee bezig zijn. Alsof de universiteit daarvoor de plaats zou zijn, zeker in het licht van evenwichtigheid en wetenschap!

Het is feest vandaag, want Israel is jarig. Wij wensen Israel heel veel geluk, veiligheid, verstandig bestuur en vooral vreedzaam samenleven toe tot in lengte van jaren.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten