zondag 12 april 2015

Komen er twee Palestijnse staten?

PA beschuldigt Hamas een aparte Palestijnse staat in Gaza te stichten.

 

De besprekingen tussen de Palestijnen en Israel gingen altijd over twee staten voor twee volken. Israel en Palestina. Hiervoor moet er natuurlijk overeenstemming bestaan tussen Fatah en Hamas om tot 1 Palestina te komen. Daarom werd lente 2014 de eenheidsregering tussen Fatah en Hamas gevormd. Van begin af aan liep dat niet lekker. Abbas durft Gaza niet in en Hamas beschuldigt Fatah van onder andere achterhouden van donorgelden aan Gaza. Maar ook politiek botert het niet. De ene dag beschuldigt de PA Hamas van van alles en de volgende dag beschuldigt Hamas Fatah van van alles. Zelfs de gang van Abbas naar de VN in 2014 voor zijn eigen staat werd door Hamas afgewezen, maar toen de VN-Veiligheidsraad negatief oordeelde nam Hamas dat Abbas kwalijk.

In een artikel in de krant van Hamas “Palestine” stond vrijdag 11 april dat Mahmoud Al-Zahar van Hamas Abbas van verraad beschuldigde omdat Abbas met de IDF samenwerkt voor de veiligheid in de PA. Daarom heeft Abbas geen legitimiteit meer om zich president te noemen. Hamas zou geinteresseerd zijn in de vestiging van een eigen officiele staat Palestina in Gaza . Volgens Zahar is noch Gaza noch de Westbank toereikend voor Hamas, maar moet Israel vernietigd worden.” Daarom wil de stichting van Palestina in Gaza of op de Westbank of ieder ander deel van Palestina  niet zeggen dat we ook maar een stukje van Palestina op zullen geven”. Een week eerder had dezelfde Zahar nog opgeroepen om de PA in Judea en Samaria omver te werpen.

Maar ook Fatah laat van zich horen. Mahmoud Habbash, een belangrijke jurist van de PA zei zaterdag dat het plan van Hamas om een aparte staat in Gaza te stichten gevaarlijk is en een samenzwering van Israel is. Israel zou zo Gaza totaal van de Westbank los willen weken en aparte  “cantons” willen scheppen waarbij de Palestijnen gescheiden worden. Overigens zei diezelfde Habbash dat het plan van Hamas niet nieuw was en dat de PA al eerder gewaarschuwd had tegen dit plan. En Ahmed Assaf van Fatah wist al te vertellen dat Hamas en Israel overeenstemming hebben bereikt over een afzonderlijke staat in Gaza. Maar hier werd Hamas erg boos over en ontkende in alle toonaarden. Want, zoals Ismail Radwan van Hamas het zegt:”Wij onderhandelen met de bezetter alleen via het “geweer”.

 

 

MS

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten