donderdag 16 april 2015

onteigeningswet uit 1948/53 ter discussie

Hooggerechtshof spreekt zich uit over onteigeningszaken in Oost Jeruzalem.

 

In 1948 waren veel Arabieren hun land (Brits Mandaat Palestina) ontvlucht hetzij door ophitsing van de Arabische staten, hetzij uit zichzelf, hetzij verdreven door Israelische troepen.

Inmiddels was de onafhankelijkheidsoorlog geeindigd en kon Israel aan de opbouw beginnen. Daar hoorde zowel ontwikkeling van land als aanpak van veiligheid bij. Het land en huizen van gevluchte Arabieren viel onder Afwezigheid Eigendomsregeling. Geen sympathieke regeling waarbij land en huizen rechtstreeks onder Israelisch beheer vielen. In 1953 werd die wet herzien en gold alleen nog indien de vorige eigenaar naar het buitenland was gevlucht. (Overigens verging het de Joden die de Arabische landen ontvlucht waren precies zo, ook zij waren al hun bezittingen kwijt!)

Een uitgebreid Hof van het Hooggerechtshof heeft zich gebogen over land in Oost Jeruzalem dat onder die wet uit 48/53 was onteigend. Dit hof heeft de staat geadviseerd deze wet niet meer toe te passen, maar heeft tegelijkertijd erkend de wet niet totaal op te kunnen heffen. Verderr adviseerde het hof dat de wet alleen toegepast mag worden als de landsadvocaat en belangrijke ministers ermee instemmen. Het onconstitioneel maken van de wet bleek niet mogelijk.

Sommige mensen verwelkomden deze uitspraak en zagen er een rechtzetting van aangedaan leed sinds 1948 in, maar anderen waren erg teleurgesteld. Volgens Adalah gaat de uitspraak lang niet ver genoeg en zullen er talloze rechtzaken volgen.

Dit probleem wordt ook iedere keer bij vredesonderhandelingen meegenomen en eigenlijk is er allang een oplossing voor gevonden. Maar, omdat vredesregelingen pas ingaan als beide partijen met alle afspraken instemmen, kan die regeling, die niet op zichzelf staat, ook niet uitgevoerd worden. Het gaat dan over compensatie, aantallen Palestijnen die in Israel mogen terugkeren etc. Het rare is dat je nooit hoort over compensatie van Arabische Joden. Op de een of andere manier vindt iedereen het zo gewoon dat deze Joden volledig in Israel zijn opgenomen, dat hun legitieme rechten op eigendommen in Arabische landen gewoon genegeerd worden.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten