zaterdag 11 april 2015

Palestijnen klem in armuk

Het blijft oorverdovend stil in de Palestina-lobby.

 

Al op 10 maart maakten Nederlandse kranten, waaronder Trouw, melding van ernstige humanitaire toestanden in het Palestijnse vluchtlelingenkamp Yarmuk, dat tegen tegen de Syrische hoofdstad Damascus aanligt. In Syrie wordt dit kamp niet gezien als een Palestijns vluchtelingenkamp. Het werd in 1957 opgericht en werd tot een buurt van Bagdad Lina Sinjab. In tegenstelling tot bewoners van andere Palestijnse vluchtelingen kampen zijn de inwoners van Yarmuk volledig geintegreerd in Syrie en hebben diverse banen als dokter, ingenieur en ambtenaar. Er zijn geen tenten en er zijn diverse voorzieningen als internetcafe`s en schoonheidssalons. Toch voert de UNRWA (the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees) ook hier de sceptor als VN-hulporganisatie voor de Palestijnen en bestuurt 20 lagere scholen en 8 scholen met voortgezet onderwijs. Hier is dus sprake van een inmenging van UNRWA in een inmiddels  Syrische gemeenschap.

Door de voortdurende gevechten rond het kamp zijn er inmiddels nog maar 18000 inwoners van de 112000 in 2002 over. De nood neemt gestaag toe en daarom luidde UNRWA al in januari de noodklok. UNRWA had geen geld meer om deze Palestijnen te helpen. Op deze oproep stelde professor Nitza Nachmias van het Joods-Arabisch Centrum van de universiteit van Haifa dat UNRWA het kamp a llang geleden had kunnen helpen met zijn jaarlijkse budget van een half miljard dollar. Maar zo werkt UNRWA niet. Die lost niets op, maar houdt in stand, al 60 jaar!  En nu heeft IS het kamp sinds 1 april veroverd. Er vinden moorden en onthoofdingen plaats, zoals elders waar IS komt. Er is geen eten en geen water.

Damascus heeft hulp aangeboden en bombardeert nu het kamp vanuit het centrum met vaten tegen IS  en de PA weet niet goed wat ze moet doen. Een delegatie van de PLO onder leiding van Ahmad Majdalan had een ontmoeting met Faisal Megdad van de Syrische regering. Syrie wil samen met de PLO de strijd tegen IS in Yarmuk aangaan. Probleem is echter, dat de Palestijnen van Yarmuk tegen het regiem van Assad zijn en met rebellen mee vochten. Ook durft de PLO/PA zich niet heel erg tegen IS te keren uit vrees voor wraak in andere Palestijnse kampen. En zo zit Yarmuk, dat een gevestigde Syrische wijk was in Damascus, gevangen zonder hulp van Assad, zonder hulp van de PLO/PA, zonder hulp van UNRWA en wordt de toestand met de dag nijpender.

Ik heb nog geen verontwaardigde demonstratie voor deze Palestijnen in Nederland gezien, noch over hulp horen spreken. Ik heb alleen iets over ernstige humanitaire nood in de krant gelezen. Zo begaan is Dries of Anja of wie dan ook met de Palestijnen als Israel niet betrokken is.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten