dinsdag 5 mei 2015

BDS steeds brutaler

Zelfs advertenties op bussen geplaatst

 

Verleden week gaf de popster Robbie Williams niet toe aan de grote druk die de BDS-beweging (boycot van, desinvesteren uit  en sancties tegen Israel) op hem uitoefende om niet in Israel op te treden. Hij ging wel. Het was een groot succes en hij beloofde terug te komen. De hiphop-zangeres Lauren Hill had niet zo`n sterke ruggegraat en toen de BDS-druk te groot werd annuleerde zij haar optreden in Israel. Excuus was: De spanning in de regio was te groot om op te treden. De bedoeling was zowel in Tel Aviv als in Ramallah op te treden. Haar wordt nu verweten te zijn bezweken onder politieke druk en gezwicht te zijn voor pro-Palestijnse terroristen. Dat lijkt wat zwaar aan gezet, maar deze mensen zetten echt alles in om artiesten onder druk te zetten.

Maar niet alleen via artiesten ageert de BDS op dit moment. In Seattle had de BDS-beweging bedacht om op bussen reclame tegen Israel op te hangen. Op die plakkaten stond dat Israel oorlogsmisdaden in Gaza had begaan. Iets, wat een politieke statement van particulieren is en nog altijd niet bewezen! (Maar daar een apart artikel over een volgende keer). Seattle reageerde echter direct dat de reclame van de bussen af moest worden gehaald. Men wil geen escalatie over een politiek onderwerp op de bussen en zeker geen eenzijdige commentaren. Daar is dit onderwerp niet mee klaar, want vervolgens verschenen er in Denemarken advertenties op 35 bussen van het openbaar vervoer waarop stond: “Ons geweten is schoon, We kopen geen producten uit Israelische nederzettingen noch investeren wij daarin.” Maar ook deze advertenties moesten worden verwijderd omdat de busmaatschappij ze onnodig agressief vond.

Een Deens-Palestijnse groep heeft echter aangekondigd de campagne te zullen uitbreiden. Zij zullen zich beroepen op vrijheid van meningsuiting.

Duidelijk is dat de BDS-campagne nieuwe wegen inslaat en nergens voor terugdeinst. Doel is niet, zoals ze proberen te propageren om een twee-statenoplossing dichterbij te brengen, maar de vernietiging van Israel. Soms wordt dat duidelijk, zeker als Palestijnen zelf aan het woord zijn of Roger Waters, maar meestal kleden ze hun boodschap met allerlei zogenaamd vreedzame bedoelingen in.

Het is jammer dat er nog steeds geen goed antwoord op BDS is gevonden, want het is hoog nodig.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten