maandag 11 mei 2015

derde flotilla vertrokken

Waarom geen hulpactie voor de Palestijnen in Yarmuk?

 

In 2010 kocht de Turkse IHH, een NGO met terroristische banden en in Nederland als terroristische organisatie genoteerd, de Mavi Marmara, een schip om hulpgoederen naar Gaza te brengen. De IHH heeft o.a. contacten met Uninion of Good, die in Amerika als terroristische organisatie te boek staat. Een van de Turkse deelnemers, Fehmi Bulent Yildrim had duidelijke contacten met Al Qaida.  Dit schip, de Marvi Marmara, was het “hoofdschip” van een flotilla die uit diverse schepen bestond toen hij afreisde naar Gaza in mei 2010. Gaza was geblokkeerd door zowel Israel als Egypte in verband met grootscheepse wapensmokkel en die blokkade was wijd en zijd bekend en door de VN erkend, sterker, die blokkade was juist wat de flotilla beoogde. Het doorbreken van de blokkade was het hoofddoel en daarmee zocht men een  duidelijke confrontatie met Israel. Een en ander liep flink uit de hand toen de Israelische marine uiteindelijk ingreep;  Er werd heftig gevochten op de boot door de opvarenden,  met messen en ijzeren stangen werden de Israeliers aangevallen en er  vielen doden aan Turkse kant. Er werd nog lang over gesproken, geschreven en vergaderd en ten slotte was dit het startsein voor de ernstige verslechtering van de Turks-Israelische betrekkingen.

Een tweede flotilla werd georganiseerd en aanvankelijk zouden allerlei bekende figuren meereizen, maar toen duidelijk werd dat het voornamelijk om provocatie ging, de goederen aan boord niets met noodhulp te maken hadden en de organisatoren ook nu weer duidelijk terroristische contacten hadden, haakte de een na de andere bekende figuur af. Uiteindelijk werd de hele onderneming afgeblazen.

Nu zijn er weer duidelijk aanwijzingen dat een nieuwe flotilla onderweg is. Gaza ligt nog steeds onder blokkade en dat er wapens naar Gaza gesmokkeld worden is overduidelijk, want hoe komt Gaza anders aan zo`n uitgebreid arsenaal. Vanwege de terroristische acties vanuit Gaza naar de Sinai heeft Egypte Gaza hermetisch afgesloten. Er mag niets in of uit. Soms mag een student er door die naar huis wil. Maar zeker geen goederen. Aan Israelische kant is de doorlating van goederen en zelfs van cement verhoogd nadat Gaza totaal in chaos is veranderd na de laatste oorlog. Vanwege de overduidelijke oorlogstaal vanuit Gaza zal het niet verbazen dat de controle aan de Israelisch-Gazaanse grens streng is. Maar er gaan dagelijks vele goederen de grens over.

De Times of Israel meldt nu dat het eerste schip van een nieuwe flotilla vanuit Zweden is vertrokken. Het is de Marianne van Gothenburg en het doel is wederom de blokkade van Gaza te breken. Er is aangekondigd dat het zonnepanelen en medische goederen vervoert. In het verleden ging het om ballonnen (!) en kunstgebitten, dus dit zou een verbetering kunnen betekenen als die goederen werkelijk bedoeld zijn voor Gaza. Maar dat moet nog bekeken worden, want ook nu is het hoofddoel niet de goederen, maar het doorbreken van de blokkade. Het schip zal eerst in Helsinborg, Malmo en kopenhagen aanleggen. Twee andere schepen zullen zich later  bij dit schip voegen.

Stel nu, dat die goederen zich inderdaad aan boord bevinden, waarom moeten die naar Gaza, waar talloze goederen gewoon aangevoerd worden en gaan deze goederen niet naar de Palestijnen in Yarmuk in Syrie?! Daar is de blokkade totaal, komen de Palestijnen om van honger en dorst en liggen ze tussen de vuurlinies van Assad en Al Nusra en andere rebellen. Die Palestijnen zouden iedere hulp heel goed kunnen gebruiken. Zelfs de VN geeft toe dat er een ernstige humanitaire ramp zich daar afspeelt. Een beter doel om Palestijnen te helpen is haast niet denkbaar. Maar gaat het de organisatoren van deze flotilla wel om de Palestijnen? Het lijkt er meer op dat ze Israel willen tarten en hopen dat Israel weer (te) heftig zal reageren en zo in een kwaad daglicht zal komen te staan. Dat is hoofddoel nummer 1 en daarom gaat die zogenaamde hulp ook niet daar naartoe waar hij het meest nodig is, zoals in Yarmuk.

 

MS

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten