donderdag 7 mei 2015

fruit uit Israel gegarandeerd rijp

Nieuwe techniek om fruit te keuren

 

Een doorlichtingsapparaat toont de rijpheid en gaafheid van fruit. Zo kan het apparaat meten hoeveel vet een avocado bevat, maar ook de hoeveelheid suiker, eiwitten, koolhydraten in fruit. Bovendien wordt er informatie gegeven over ziekten of schimmels als aspergillus niger in het fruit via een techniek die spectral imaging heet. Ook kan zo voorkomen worden dat een slechte vrucht de rest van de vruchten aantast. Vroeger probeerde men via steekproeven in enkele vruchten te bekijken of een zending voldeed aan de eisen, maar nu wordt iedere vrucht voor verpakking onderzocht door middel van de nieuwe methode. Per uur wordt op deze manier 5 ton aan vruchten onderzocht.

De firma Eshet Eilon in kibboets Eilon ontwikkelde deze methode in samenwerking met  Israel`s Agricural Research Organization (Volcani Institute) op basis van onderzoek door professor Zeev Schmilovitch. De kibboets is gespecialiseerd in veel technieken om groenten en fruit van goede kwaliteit te garanderen en heeft over de hele wereld klanten. Zo draagt Israel bij  in de voorziening van goed en kwalitatief hoog  voedsel wereldwijd.

 

Maar ook de kennis op het gebied van water wordt gedeeld. Brazilie kampt al een tijd lang met enorm watergebrek, waarbij diverse factoren samenkomen: Er is een toenemend gebrek aan water door droogte en er is een enorme toename van waterverbruik. Door de droogte  verschroeit het land en verdorren oogsten. Een maand geleden stuurde Israel 13 bedrijven, die in watertechnologie gespecialiseerd zijn, naar Brazilie in een “water delegatie” om dit gebrek aan water aan te pakken. In Rio de Janeiro en Sao Paulo werken Israel New Tech en Israel Export Institute samen. Het Israel New Tech is een poot van het ministerie van infrastructuur, handel en werk en het werkt via het principe dat Israels water en vernieuwende energie sector een oplossing kunnen vinden voor de toenemende wereldwijde vraag naar water en energie. In de waterdelegatie zit onder andere Mekorot. Dit laatste bedrijf wilde samen met Vitens Nederland  nieuwe watertechnologie toepassen, maar de alwijze BDS-beweging in Nederland besloot dat Mekorot besmet was, omdat het ook water levert aan de Palestijnen (waarschijnlijk zien de o, zo hoogstaande Nederlandse NGO`s liever watergebrek in Palestina dan hulp vanuit Israel!) Daardoor werden de overeenkomsten met Mekorot opgezegd en valt Vitens nu uit de boot wereldwijd.

Ook op het gebied van melkboerderijen biedt Israel hulp aan het buitenland. In India helpt het deze boerderijen de melkproductie te verhogen. Bovendien heeft Israel voor Burundi een zonneenergieplant voor 60.000 huishoudens gebouwd en helpt het samen met Canada aan de training van boeren in  Ukraine .

Wereldwijd wordt Israelische kennis ingezet om voedselvoorraaden te verhogen en levensomstandigheden te verbeteren.

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten