vrijdag 1 mei 2015

Hamas verdeeld

 

Militaire tak en de politieke tak van Hamas verdeeld

 

Met het opduiken van Mohammad Deif, de belangrijke Hamasman en leider van de militaire vleugel, lijkt er verdeeldheid te zijn ontstaan binnen Hamas. Deif was een veelvuldig doelwit van de IDF vanwege zijn voortrekkersrol in de gewapende aanvallen op Israel. In de Gaza-oorlog leek hij dodelijk te zijn geraakt, maar nu is hij toch weer opgedoken. En met hem is de tweestrijd in Gaza ook duidelijker.

Deif had een enorme aanval op Israel via de terreurtunnels gepland met daarna dood en verderf zaaien in Israelische steden en een grote gijzelingsactie tot slot. Waarschijnlijk heeft Meshal, de echte leider van Hamas, dat voorkomen, maar anders het politieke bureau van Hamas, naar het zich laat aanzien. Nu Deif weer is opgedoken in actieve dienst blijkt hij fondsen voor bewapening voor Hamas te werven en probeert hij de banden met zowel de islamisten in Gaza als met Iran aan te halen.

Het politieke bureau van Hamas staat daar niet achter. Daar is men toch echt, hoewel nog steeds geheim, onderhandelingen met Israel begonnen voor een langdurig bestand. Opmerkelijk is dat Hamas doorgaat met tunnels bouwen, nu zelfs machinaal, en cement op de zwarte markt van Gaza koopt, cement dat in grote voorraden Gaza binnen komt. Ook is het niet uit te sluiten dat particulieren van hun cement beroofd worden door Hamas. Naast dit alles worden er raketten samengesteld die een reikwijdte van 150 km hebben.

Het geeft maar weer eens aan hoe moeilijk het is om over Gaza als geheel te spreken. Allerlei clans en partijtjes volgen daar hun eigen agenda. Ook de band met Fatah lijkt totaal verstoord. Alleen personen als Jimmy Carter denken dat Gaza met 1 mond spreekt en dat er daarom redelijke gesprekken mogelijk zijn; Maar de realiteit is dat elkaar beconcurrerende groepen onmiddelijk het tegendeel beweren van wat onderhandelaars naar buiten brengen en intussen gaat de militaire tak door met bewapening en zich voor te bereiden op oorlog met Israel.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten