zaterdag 9 mei 2015

Het ware gezicht van BDS

Niets vreedzaams aan BDS

 

De voorstanders van BDS (boycot, desinvesteren, sancties tegen Israel) geven hoog op van hun vreedzame acties en protest om mensen te overtuigen dat Israel geisoleerd moet worden. Zo gaat Israel inzien dat de toestand van de Palestijnen verbeterd moet worden. Intussen blijkt uit vele uitspraken dat het helemaal niet om een twee-statenoplossing gaat, maar dat de legitimiteit van Israel zelf wordt aangetast. En met Israel moeten alle Israeliers gedelegitimeerd worden Een debat-ronde in de Balie verleden week bleek voornamelijk een podium voor Israel-bashers te zijn en Israeliers kwamen of niet aan het woord of ze werden niet relevant bevonden. Alle Israeliers hebben volgens de BDS-beweging banden met instituten die of door de overheid gesubsidieerd worden of op andere manier niet ok zijn. Zelfs mensen die samenwerkingsprojecten opzetten tussen Israeliers en Palestijnen zijn besmet, want die samenwerking legitimeert de huidige situatie. Hoe je dan tot verzoening moet komen vertelt de BDS-beweging niet, maar waarschijnlijk is verzoening ook helemaal niet hun boodschap.

Geweldkloos is de BDS-beweging ook niet. Vier bussen werden in Denemarken deze week in brand gestoken en enkele andere “verbouwd”  en met de volgende graffiti bespoten:.” Palestina vrij. Boycot Israel”.  Deze actie werd uitgevoerd door de BDS-beweging De Danish Palestinian Friendship Association. Deze BDS-beweging  had eerder deze week een anti-Israel actie bedacht en had op 35 bussen van het openbaar vervoer  van Mavia posters geplakt met twee vrouwen die tegen elkaar zeggen: ”Ons geweten is schoon. Wij kopen geen producten van Israelische nederzettingen noch investeren wij daar”. ’ De busmaatschappij had de posters verwijderd en voelde niets voor een eenzijdige politieke actie van de Danish Friendship Association. Daarop kondigde deze beweging aan de acties te zullen uibreiden en zie daar de vernielingen en brandstichtingen. Puur vandalisme.

Natuurlijk zit Roger Water, voormalig zanger bij Pink Floyd, intussen ook niet stil. Nadat hij de zangeres Laurin Hill voldoende geintimideerd had, zei zij haar optreden in Israel af met een of andere smoes. Intimidatie wilde ze het niet noemen. Maar Waters is berucht om zijn intimidatie. Inmiddels heeft hij een nieuw slachtoffer gevonden: Dionne Warwick. Maar Warwick is niet onder de indruk van Waters. Zij noemt hem met naam en toenaam en verklaart dat kunst geen grenzen heeft. Zij zegt niet onder de indruk van de intimidatie van Waters te zijn en door niemand onder druk gezet wil worden. Politiek heeft niets met kunst te maken en zij zal gewoon deze maand optreden in Israel.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten