zondag 21 juni 2015

BDS "voor Palestijnen", maar zonder Palestijnen

Bethlehem doet niet mee aan BDS

 

Zoals bekend is BDS een actieplan, waarvan de blauwdruk succesvol tegen Zuid Afrika is gebruikt.  In  2001 tijdens de NGO-parallelconferentie aan de VN wereldconferentie tegen racisme  werd besloten de BDS-methoden tegen Israel in te zetten. Weliswaar is dat toen voorgesteld, maar pas na 2005 werd er serieus aan gewerkt nadat de Palestijnen hadden aangedrongen nu echt met de boycot, desinvesteren en sancties tegen Israel te beginnen. En hoewel het sindsdien een brede aanpak heeft en in vele vormen wordt toegepast, is de betekenis voor Israel nu nog beperkt. Toch valt menige regering, bedrijf en zelfs universiteit voor de schreeuwers van de BDS. Want dat is een opvallend aspect van de BDS: allerhande activisten vinden het heerlijk te schreeuwen en dreigen uit naam van de Palestijnen. Demonstraties en leugens gillen zijn vaste ingredienten om te intimideren. Gemeentebesturen, zoals in Amsterdam,  schrikken van al dat geweld en menen dat een stedenband met Tel Aviv de spanningen in de stad zal verhogen, wat precies  de actievoerders in de kaart speelt, en juist ervoor zorgt dat bij volgende gelegenheden nog harder geschreeuwd zal worden. Net zoiets als bij de opvoeding: als je toegeeft aan intimidatie neemt intimidatie alleen maar toe. Amsterdam kan op die manier nog veel heftiger intimiderende demonstraties verwachten.

Maar hoe druk de BDS-activisten, of zij die daarvoor door willen gaan, zich hier ook maken, geregeld  pakken hun kreten en eisen anders uit dan verwacht en soms krijgen ze zo maar een steek in de rug.  Je zou toch mogen verwachten dat de Palestijnen in Palestina zelf als eerste zich strikt aan de BDS zullen houden. Maar dat blijkt een verkeerde aanname. In Bethlehem vind je gewoon Israelische producten in de supermarkt. Hebreeuwse teksten op advertenties prijzen de produkten aan.

De foto`s hieronder zijn genomen door iemand met de Engelse nationaliteit naast de Israelische. Want alleen niet-Israeliers mogen Bethlehem in en deze Kay Wilson heeft haar Engelse paspoort gebruikt om de stad te bezoeken en zich te verbazen over bepaalde wijken met prachtige huizen en peperdure auto`s en over de Israelische  produkten in de supermarkt.

 

 

'Real mayonnaise'

Kay Wilson

Hebrew product sign for water heater in hardware store Kay Wilson

Israeli tuna, mayonnaise in supermarket. Kay Wilson

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten