maandag 22 juni 2015

Corruptie op grote schaal binnen UNHCR

Saoedi Arabie en Rusland “handelen” voor hun zaakjes binnen UNHCR

 

Vandaag is het VN-Schabasrapport over de Gaza-oorlog verschenen en dat verdient de nodige aandacht, van de eenzijdige vraagstelling, tot het aftreden van voorzitter Schabas in verband met zijn betaalde juridische adviezen aan de PA, als aan de uitkomst. Maar eerst moet er iets anders besproken worden, iets wat veel verklaart over het failliet van de Mensenrechtenraad. Iets, wat al lang in Europa bekend en erkend is, maar waarnaar nooit gehandeld wordt. Sterker nog, de uitkomsten in rapporten van deze failliete Mensenrechtenraad worden voortdurend als internationaal recht gepresenteerd.

Dit onderstaande schandaal betreft niet eens de rapporten, maar de behandeling daarvan door “gekozen” landen binnen de Mensenrechtenraad van de VN, waarvan de samenstelling, naar nu blijkt, via corruptie tot stand kwam. Het blijkt, via opgedoken documentatie, dat Saoedi-Arabie Rusland omgekocht heeft. Met grof geld, 100.000 dollar,  heeft Saoedi Arabie zijn zetel in de UNHCR “gekocht”, precies  zoals Koffi Annan ooit zei: “De bijdragen van de kandidaten zijn er niet voor de promotie en bescherming van mensenrechten en hun vrijwillige pleidooien en beweringen daartoe” –“Dictators sluiten achterkamertjes deals om elkaar te kiezen  in dit 47 landen tellende  gremium  en  niet om de mensenrechten te versterken, maar om zichzelf te beschermen tegen kritiek of om anderen te bekritizeren”. Dit werd dus al eens duidelijk gesteld door Koffi Annan, een vorige Secretaris Generaal van de VN.

In het, nu bekend geworden,  betreffende document van de omkoping staat:  “De regering van Saoedi Arabie heeft de eer een regeling voor te stellen van wederzijdse ondersteuning, waarbij de regering van Saoedi Arabie welwillend de kandidatuur van de Russische regering zal steunen binnen de Mensenrechtenraad, met dien verstande dat de regering van Rusland ook zijn steun zal verlenen aan de kandidatuur van Saoedi Arabie voor het lidmaatschap van de Mensenrechtenraad voor de periode 2013-2016 tijdens de verkiezingen die in mei 2013 zullen worden gehouden. Er zijn dozijnen van dit soort documenten inmiddels boven tafel gekomen, waarbij omkoping door Saoedi Arabie bewezen is om hun zetel te verkrijgen. Onder andere Mexico en Nigeria zijn zo verleid om voor Saoedi Arabie te stemmen.

Inmiddels voert Rusland op grote schaal oorlog in de oekraine, waarbij meer dan 7000 doden zijn te betreuren, maar er is geen veroordeling door de UNHCR. En Saoedi Arabie bombardeert er lustig op los in Jemen met als gevolg 2200 doden, 10.000 gewonden en 20 miljoen mensen in grote humanitaire nood en toch geen veroordeling van de VN! Neen, voor een veroordeling moeten we wachten tot het Schabasrapport over de oorlog in Gaza wordt besproken. Dan kan Israel weer veroordeeld worden.

Interessant is de komende tijd te zien hoe en of Europa zich herinnert de opdracht voor het Schabasrapport te hebben afgekeurd en verworpen. Waarschijnlijk zal Europa dat volledig vergeten zijn of het zo weten te draaien dat Israel gewoon veroordeeld kan worden. Saoedi Arabie en Rusland hebben geen probleem: die hebben de opdracht gewoon goed gekeurd.

 

MS

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten