donderdag 18 juni 2015

VN-rapport over oorlogsleed kinderen in Gaza

VN onderzocht het leed voor kinderen in Gaza door de IDF

 

Alleen al de gedachte dat de IDF het speciaal op kinderen gemunt zou hebben moet een lampje doen branden. Zeker na het rapport “The 2014 Gaza Conflict: Factual and Legal Aspects” door militair deskundigen van begin deze week is de uitspraak van Ban Ki Moon ongenuanceerd. Ban zei vandaag dat Israels militaire operaties lijden voor kinderen in de Gaza heeft veroorzaakt. Hij zei verder diep gealarmeerd te zijn dat Israel internationale wetten schendt en zo veel kinderen hebben geleden als gevolg van Israels militaire operatie in Gaza.  Daarom roept hij Israel op concrete en onmiddellijke stappen te ondernemen tegen het doden van kinderen en het bezorgen van handicaps aan kinderen en speciale protectie te verlenen aan scholen en ziekenhuizen. Kortom: de IDF had het op kinderen gemunt en nog wel in VN-gebouwen. Het rapport The 2014 Gaza Conflict beschrijft echter hoe Israel juist meer voorzorgen nam dan internationaal door legers tijdens gevechtshandelingen worden genomen. Precies dus het omgekeerde. De commissie van dat rapport beschrijft hoe de IDF optrad en onderzocht ook militaire acties, munitie die gebruikt werd, berekende banen van projectielen etc.

Waarom zei Ban dit vandaag? De VN Veiligheidsraad zal vandaag een openbaar debat voeren over het laatse VN-rapport over kinderen tijdens gewapende conflicten. En ja, natuurlijk krijgt Israel de volle laag in dat rapport, dat is opgesteld door de Algerijnse Leila Zerrougui. In dit rapport worden 32 paragrafen aan Israel gewijd, 8 aan Irak, 15 aan Pakistan, 18 aan Syrie en 11 aan Darfur en Hamas wordt niet eens genoemd. Dit is natuurlijk in werkelijkheid al een lachertje, dat de slachtingen in al die landen, slachtingen die gewoon nog doorgaan terwijl kinderen als kindsoldaat worden opgesteld, zo weinig aandacht krijgen en Israel eruit springt. Niets ongewoons voor de VN, maar iedere keer weer schokkend en zeker deze keer omdat Israel verhinderd werd officiele bewijzen en feiten te presenteren aan de commissie. Twee weken van te voren mocht Israel het rapport inzien. Zerrougui wilde Israel ook op een zwarte lijst zetten, maar Ban nam dat advies niet over, omdat de Taliban en Boko Haram naar Bans idee toch erger zijn. Zo ver is het dus al gekomen met VN-commissies, dat ze die vergelijking propageren!

Inmiddels zijn er diverse rapporten over de Gaza-oorlog verschenen en zelfs een VN-rapport waarin wordt toegegeven dat Hamas raketten in VN-scholen verborg. Maar er is ook het rapport van de Nederlandse generaal Cammaert, die speciaal op verzoek van Ban onderzoek deed naar beschietingen van VN-gebouwen tijdens de Gaza-oorlog. Het blijft merkwaardig dat dat rapport niet openbaar wordt, maar als prive wordt aangemerkt en dus geheim. Wel is bekend dat dit rapport niet over oorlogsmisdaden van Israel spreekt.  Ban kent dit rapport, maar citeert er niet uit. Zouden in zijn prive rapport  ook bevindingen staan dat juist kinderen en zeker in VN-gebouwen echt doel waren, dan had hij dat vast nu gezegd. Een mens wordt nieuwsgierig naar dat rapport, zeker nu een aantal generaals van legers uit diverse landen de IDF zo verantwoord bezig zagen. Onder wiens druk staat Ban dat hij zijn eigen rapport geheim houdt, wel Zerrougui citeert en zwijgt over het rapport The 2014 Gaza Conflict? Dit geeft nu al de nodige scepsis voor het VN-rapport van de Mensenrechtenraad dat eind juni gepresenteerd gaat worden.

 

MS

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten