vrijdag 31 juli 2015

BDS en Israelische technologie

Gaat BDS ook over copaxone?

 

Als we over BDS-acties horen gaat het over acties in supermarkten waar enkele producten staan die Israelhaters graag verwijderd zien. Of het gaat over artiesten die zo veel hatemail en bedreigingen krijgen van Israelhaters dat ze misschien wel afzien van optreden in Israel. Ook sporters worden zo nu en dan lastig gevallen, hetzij Israelische sporters die men wil boycotten of sporters die in Israel willen optreden. Hiervan wordt niemand wijzer en zeker de positie van de Palestijnen zal er ook maar iets mee veranderen. In het slechtste geval lijden de Palestijnen eronder zoals bij fabrikage op de Westbank waar Palestijnen werk vinden en wat onmogelijk wordt gemaakt doordat het bedrijf zich gedwongen voelt de Westbank te verlaten.

Bij academische boycot komen we heel andere zaken tegen. Het lijkt mij vrij schadelijk voor de wetenschap Israelische wetenschappers, onder wie Nobelprijswinnaars, te weren uit het wetenschappelijke wereldje. Afgezien van het feit dat vrijwel niemand zich realiseert dat wetenschappelijke feiten in Israel hun basis kunnen hebben zal het nog moeilijker zijn afgeleide kennis van Israelische vindingen te herkennen. Wel zie je pesterijen naar Israelische wetenschappers toe, zoals geregeld in Engeland, maar daar kun je niet uitsluiten dat jaloezie een rol speelt.

Op technologisch gebied en farmaceutisch gebied wordt de zaak niet alleen nog moeilijker om Israelische vindingen te mijden, maar vrijwel onmogelijk. Ik moet de actievoerder nog zien die afziet van copaxone bij de ziekte multipele sclerose (MS), het enige medicijn dat echt werkt. Hoort u de actievoerder de patient vertellen dat hij geen medicijnen moet nemen omdat het medicijn een Israelische vinding en product is? Het zou beslist de krant halen, maar zo hypocriet is men wel: medicijnen kun je moeilijk weigeren en je kunt net doen of je het niet weet.

Dat laatste kunstje moet nu goed geoefend worden. Want copaxone is een medicijn waarvan je de herkomst makkelijk kunt vinden, maar van de meeste medicijnen weet je het niet. Zeker nu het Israelische bedrijf Teva het Amerikaanse Allergan Generic (voor 40,5 miljard dollar) heeft overgenomen. Teva is de grootste farmaceut momenteel en 1 op de 5 voorgeschreven medicijnen in de VS komt van Teva. Het gaat voornamelijk om generieke medicijnen. Generieke medicijnen zijn medicijnen waarvan het patent verlopen is. Teva maakt dezelfde medicijnen nu ook en is daarin gespecialiseerd. Dat gaat soms om makkelijk na te maken medicijnen, maar vaak ook over ingewikkelde medicijnen. Deze medicijnen zijn veel goedkoper dan de originele met merknaam. In Nederland vergoedt de verzekering meestal alleen het generieke medicijn. De kans dat u een Israelisch medicijn slikt wordt met de dag groter. Nu zou ik graag al die activisten wel eens willen zien die deze medicijnen gaan boycotten, te beginnen bij henzelf. "Dokter, komt dit medicijn uit Israel? Dan hoef ik het niet!" De dokter kan soms niet voor vervanging zorgen, zoals bij copaxone. Geen nood, dan maar ziek toch?! Maar soms weet de dokter een oplossing: "prima, ik schrijf u het merkmedicijn uit Zwitserland, Amerika of elders voor. Klein minpuntje voor u is, dat u dat dan wel zult moeten betalen en dat niet alleen, het is ook veel duurder dan het prima medicijn dat ik u wilde voorschrijven!" En hoort u die activist dan ook zeggen: "graag dokter, want de Palestijnen moeten door onze acties soms hun baan verliezen bij Israelische bedrijven op de Westbank. Dus mag ik daar toch wel iets tegenover stellen door zelf mijn medicijnen te betalen , nu ik de keus heb."

Ja, dat is de hypocrisie van de BDS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten