zondag 19 juli 2015

BDS en universiteiten

Weizmann Instituut staat op 10` plaats van alle wetenschappelijke instituten in de wereld

De BDS-beweging is sowieso een domme beweging. Waarom? Omdat men binnen de beweging niet uitgaat van 1 doelstelling, maar alle organisaties die BDS aanprijzen andere doelstellingen hebben van enkel etikettering van producten uit de nederzettingen op de Westbank tot aan de totale opheffing van Israel voor het tot stand brengen van de zoveelste Arabische moslimstaat met alle ongewenste implicaties daarvan als dictatorschap, onderdrukking of zelfs uitroeiing van minderheden, vrouwen onderdrukking, religieuze intolerantie etc.  Er is namelijk geen enkele democratische Arabische moslimstaat met gelijke rechten voor iedereen, zoals Israel. Men wil dus meer van hetzelfde en “hetzelfde” bestrijdt elkaar vooral op religieus gebied, de soenieten tegen de shiieten. De modernitiet is er uitgeschakeld en de fanaticiteit met wreedheden en verwoesting van cultuur staan voorop.Tel uit je winst met nog zo`n staat erbij.

Een van de peilers van de BDS-beweging is de academische boycot van Israel en Israelische wetenschappers. Dat past natuurlijk helemaal bij het uitschakelen van de moderniteit, maar het vreemde is dat er universiteiten en wetenschappers zijn die dit propageren. Het is natuurlijk sowieso gek dat een universiteit wetenschap wil boycotten. Jaloezie zou hier kunnen spelen, jaloezie op een land dat inmiddels 12 nobelprijswinnaars heeft opgeleverd en menig land geen enkele Nobelprijswinnaar. Maar laten we daar niet vanuit gaan. Laten we gewoon uitgaan van het domme principe dat je wetenschap moet boycotten omdat je het land van de wetenschapper niet aangenaam vindt of zelfs haat. Dat betekent dat je dus de kennis van die wetenschappers niet wilt delen. Dat zal een moeilijk proces zijn: wetenschap op het hoogste niveau, ook moreel, negeren. Dat is eigenlijk helemaal niet mogelijk als je wetenschap op niveau wilt bedrijven. Want alles wat voortborduurt op wetenschap uit Israel zal je dan moeten vernietigen. Ook de toegepaste wetenschap in uitvindingen moet je dan boycotten en dat is een schier eindeloze reeks aan moderne technologische hoogstandjes waardoor je mee kunt doen in de moderne maatschappij. Kortom: het is in de zin van boycotten volkomen onmogelijk.

Universiteiten in Israel doen het fantastisch en het Weizmann Instituut in Rechovot is inmiddels op de 10`plaats gezet door het Center for Science and Technology Studies (CWTS) of Leiden University. Weizmann is de eerste universiteit na enkele Amerikaanse universiteiten op die lijst. Deze CWTS-lijst is enkel gestoeld op numerieke indicatoren in plaats van op vraaggestuurde overzichten. Deze lijst gaat statistisch te werk en weegt de zwaarte van onderzoek en publicaties. 19% van de onderzoeksrapporten vanuit Weizmann wordt gekwalificeerd in de top 10% van wetenschappelijke publicaties wat betreft impect. Verder is 21,4% van de publicaties over wetenschap over levensvraagstukken en medische wetenschappen ingedeeld bij de top 10% wat betreft hun impact.

Het moge duidelijk zijn hoe dom het in wezen is om wetenschap uit Israel te boycotten om redenen die niets met wetenschap te maken hebben, maar wat eerder wijst op domheid van de bepleiters van deze boycot.

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten