maandag 20 juli 2015

Hamas heeft een ingenieus netwerk opgebouwd om aan alle noodzakelijke produk ten te komen.

Hamas bouwt hard aan zijn wapenopslag.

 

Terwijl de wereld bezorgd kijkt naar Gaza en het stagneren van de opbouw van huizen en infrastructuur voor de burgers is er een sector die hard groeit ondanks de blokkade door zowel Israel als Egypte. En zelfs ondanks honger en dorst vanwege de ramadan werd er hard doorgewerkt. Dat werk bestond uit het bouwen van de tunnels naar Israel en in mindere mate naar Egypte. Dit is voor Hamas mogelijk ondanks de beperking van invoer van benodigde materialen. Daar heeft Hamas namelijk “oplossingen” voor gevonden. Hamas smokkelt al tijden materiaal via de Kerem Shalom grensovergang vanuit Israel naar Gaza. Het gaat onder andere over “Dual-use”materiaal of materiaal dat zowel voor de civiele opbouw als voor Hamasdoeleinden gebruikt kan worden. Maar ook door verboden zaken te verstoppen in toegestane produkten brengt Hamas de nodige zaken Gaza binnen.

Voor de tunnels  heeft Hamas naast handen die graven ook stalen kabels, graafmachienes, steunblokken, batterijen, cement, houten panelen, metalen panelen en verschillende chemicalien nodig. Maar tegelijkertijd vindt ook opbouw van het raketarsenaal plaats en daarvoor hebben ze electroden,explosieven en brandstof nodig. Tot voor kort gingen al die artiekelen ongehinderd via de Kerem Shalom overgang Gaza binnen, want een andere weg via Egypte of de zee (Gazavloot!) is afgesloten.

Een recente inspectie aan de Kerem Shalom overgang bracht aan het licht dat er raketbrandstof werd gesmokkeld.  Zaken die de grens overkwamen konden makkelijk doorgaan voor benodigde bestanddelen voor burger doeleinden, maar deze zaken bleken makkelijk een ander doel te kunnen dienen en wel als onderdelen en grondstoffen voor tunnelbouw en raketbouw. Ook werden vele benodigheden verstopt in toegestane zaken die de grens makkelijk overkwamen. Zo werden electrodes in in botercontainers uit Ramalla verstopt of in marmeren platen vanuit Hebron.

Om deze smokkelroute mogelijk te maken had Hamas een heel netwerk met de benodigde fondesen opgezet , zodat het de benodigde dingen in Israel en de Westbank kon aanschaffen. Dit netwerk werd door diverse partijen in Gaza aangesproken, maar voornamelijk door de militaite tak. Daarnaast werd ook een netwerk in Gaza opgezet van Palestijnse kooplieden die de produkten in Israel en de Westbank konden kopen. Sommigen kooplieden begrepen wat er aan de hand was, anderen wisten van niets. Zij wisten dat ze Hamas moesten voorzien van door Hamas gevraagde produkten en daartoe werkte dit Gazaanse netwerk direct samen het Israelische netwerk, maar ook hier wist lang niet iedereen wie de werkelijke opdrachtgever was. Een voorbeeld is een opdracht voor houten palets, die later als stut in de tunnel werden gebruikt .

Israel kwam na de ontdekking van deze grootschalige smokkelpraktijk voor een dilemma te staan: produkten niet doorlaten en nog grotere stagnatie in Gaza met als gevolg nog grotere onvrede en kans op confrontatie of produkten doorlaten en rekening te houden met de offensieve toename van Hamas. Vooralsnog gaan de goederen gewoon door, maar is de controle op dual-use produkten en verstopte zaken verscherpt. De vraag is of de Nederlandse scanner, aangeboden door Koenders, hier iets kan betekenen.

Hoe komt Hamas aan de fondsen? Het heft de meest vreemde belastingen en zo betaalt de bevolking voor de goederen die Hamas koopt, maar die voor de burgers bedoeld zijn!

Dit alles maakt de situatie in Gaza zeer gecompliceerd. De opbouw stagneert doordat er niet genoeg materialen voor de echte opbouw aanwezig zijn, terwijl de wapenopbouw en tunnels floreren. Tegelijkertijd heeft Hamas contact met Israel over een langdurig bestand. Dit laatste zit Fatah niet lekker en daarover wordt geruzied en tegelijkertijd ondermijnt Hamas Fatah waar het maar kan. Bovenop dit alles heeft IS zich in Gaza gevestigd en die bestrijdt Hamas weer.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten