dinsdag 28 juli 2015

Het gezellige Midden Oosten deel 2

Dagelijks worden bepaalde tendensen duidelijker.

 

Het atoomverdrag tussen Amerika cs en Iran geeft dagelijks aanleiding tot reacties in het Midden Oosten. De militaire tak van Hamas rekent op meer hulp van Iran, dat binnenkort zeer rijk zal zijn en geen embargo meer te vrezen heeft. Iran heeft Hamas al vaker bijgestaan en er zijn geregeld wapentransporten vanuit Iran naar of voor Gaza onderschept. Maar ook Saoedi Arabie, de grote tegenstrever van Iran, dingt naar de hand van Hamas. Dat laatste ligt meer voor de hand omdat beide soenitisch zijn. En zie: Saoedi Arabie laat er geen gras over groeien. Het heeft inmiddels de PA een bedrag van 20 miljoen dollar toegezegd boven op hun gebruikelijke bijdrage tot een totaal van 60 miljoen dollar. Saoedi Arabie liet er ook geen onduidelijkheid over bestaan dat Hamas aan hun kant hoort en verklaarde dat het altijd de Palestijnen zal blijven steunen. De gevolgen werden al snel duidelijk: Een senior Hamas-vertegenwoordiger, Abu Marzouk, kondigde aan dat Iran geen verdere militaire steun zou leveren en financien ondanks het feit dat de militaire tak, in de persoon van Mohamed Deif, dit wel nastreefde. Die pogingen worden niet opgegeven, men blijft streven naar zeer goede relaties met Iran. Er waren al eerder problemen met Iran omdat Hamas de rebellen in Syrie tegen Assad steunde en Iran juist Assad steunt, maar de Saoedische toenadering en de stevige relatie van Saoedi Arabie met Mashal, de werkelijke leider van Hamas, heeft de deur voorlopig dicht gedaan.

Ook aan de kant van Turkije gaan de ontwikkelingen snel. Turkije is heel lang stil gebleven in de oorlog tegen IS. Er zijn wel geregeld wapens naar IS gegaan, maar dat gebeurde heimelijk, zie hier en als het uitlekte werden sociale media geblokkeerd en mensen, die keurig hun werk deden, ontslagen en of gevangen gezet. Zo kon Turkije zijn eigen weg gaan. Erdogan begon zelfs onderhandelingen met zijn aartsvijand, de Koerden, maar stak geen hand uit toen IS de Koerden aanviel. Inmiddels was Amerika in de lucht met behulp van de Koerden op de grond IS aardig aan het terugdringen. In dezelfde tijd kwamen in Turkije de kaarten van Erdogan anders te liggen na de verkiezingen van 7 juni dit jaar. Tot zijn grote frustratie verloor hij de meerderheid van de zetels in het parlement. De grote winnaar bleek de Koerdische partij CHP. Er moest nu binnen 45 dagen een nieuwe coalitie regering komen in plaats van de eenpartij regering van Erdogans AKP, anders zouden er nieuwe verkiezingen nodig zijn. Eerst wachtte Erdogan met de opdracht tot formeren en daarna weigerde hij medewerking van zijn AK-patij. Het meest waarschijlijk is dat hij aanstuurt op vervroegde verkiezingen om zijn oude positie weer te bewerkstelligen. Maar dan moet de situatie wel anders zijn dan op 7 juni en dat kan alleen als de Koerdische partij minder populair is. Dus zijn de onderhandelingen met de Koerden gestopt en provoceert Erdogan de Koerden om ze uit hun tent te lokken en tot geweld over te laten gaan, waarop Erdogan de grote redder van de rust in Turkije kan worden. Dat is een gevaarlijk spelletje. Aan de ene kant wil hij Amerika niet te veel hinderen en heeft Amerika toestemming om vanuit Turkije IS aan te vallen en aan de andere kant valt Erdogan de Koerden, die Amerika op de grond helpen tegen IS, aan.  Daarnaast valt Erdogan IS opeens ook aan. Waarschijnlijk om Amerika nog meer te paaien. In Turkije zelf zijn IS en de Koerden ook al slaags geraakt. Dat komt Erdogan niet helemaal slecht uit, want nu wordt Turkije van binnenuit bedreigd en moet Erdogan als sterke man optreden. Hij heeft al de NAVO in spoedberaad bijeen geroepen en dat beraad heeft vandaag plaats gevonden. De verklaring na afloop spreekt boekdelen. De Koerden worden helemaal niet genoemd om Erdogan niet te hinderen en de aanvalsplaats vanuit Turkije zeker te stellen. Maar ook worden de Koerden niet uitgedaagd door de NAVO om zo toch de bedoeling van Erdogan, om grote onrust te zaaien, niet te ondersteunen. Het is een soort hogere koorddans, die wordt uitgevoerd.

Er zullen gegarandeerd de komende tijd nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Het Midden Oosten wordt met de dag instabieler, de NGO`s en Europa proberen de stabiele staat Israel te ondermijnen en de Palestijnen helpen een handje mee, al zijn er momenteel geheime onderhandelingen tussen de PA en Israel. De PA zal doorgaan Israel te isoleren en het Midden Oosten wordt daar bepaald niet stabieler van.

 

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten