zondag 26 juli 2015

Het gezellige Midden Oosten

Obama maakt de wereld “veiliger”.

 

Obama heeft Iran “gepacificeerd”. Dat wil zeggen, dat hij denkt dat Iran de eerste 10 jaar geen kernbom zal maken door het fraaie akkoord dat hij met Iran sloot. Daar valt het nodige over te zeggen, zelfs als Iran zich aan zijn woord zou houden en inspecties zou toestaan. Dat laatste heeft Iran al een aantal malen eerder beloofd en nooit waar gemaakt, maar we gunnen Obama zijn voordeel van de twijfel. Dan blijven er nog een paar kleine zaakjes over die de vrede in het Midden Oosten dwars zitten.

Om met Iran verder te gaan. Iran heeft niets beloofd over zijn proxies Hezbolla en Hamas. Sterker: Nasrallah heeft heel hard geroepen dat Iran hem niet in de steek zal laten. Omdat Iran tot nu toe Hezbolla volledig naar zijn hand kan zetten, zal dat een Iran, dat aanzienlijk rijker zal worden, ertoe brengen Hezbolla met wapens te overladen. De sancties tegen Iran worden opgeheven en de miljarden dollars van Iran komen vrij. Het Westen kan niet meer wachten om de handel met Iran te hervatten en alle regeringen hebben hun opwachting al gemaakt, dus nog meer miljarden in het laadje van Iran. Weliswaar mag het Westen voorlopig geen wapens leveren aan Iran, maar Rusland en Noord Korea staan al te popelen om de tijdelijke Westerse onmacht (?!) op dit punt goed te maken. Er is dus geen enkele belemmering voor Iran Hezbolla tot de tanden te bewapenen, eerst om Assad van Syrie (vriend van Iran en geen vijand van Rusland) beter te kunnen bijstaan en vervolgens om zich op Israel te werpen. Daar houdt men al langere tijd rekening met een Hezbolla, dat een oneindig wapenarsenaal zal hebben.

Ook Hamas kijkt al verlekkerd naar Iran en Iran heeft Hamas, hoewel ideologisch verschillend van Iran ( namelijk soenitisch en Iran Shiietisch), in het verleden al van wapens voorzien.  Zij zijn diep met elkaar verbonden in de intense haat voor Israel. Iran zal er alles aan doen Hamas te versterken, zowel financieel als met wapens. Hoewel hier een addertje onder het gras kan zitten, want Hamas staat grotendeels onder controle van Qatar en dat geeft wat problemen met Iran. Hamas is, zoals ieder jaar, zijn vakantiekampen al weer begonnen om de kinderen op te leiden om met wapens om te gaan en ze de beginselen van gewapende strijd, al trainende, bij te brengen, voor de vrede zullen we maar zeggen. Ook de tunnels naar Israel (en Egypte) zijn in sneltreinvaart weer opgebouwd ten koste van de opbouw voor de burgers van Gaza. Maar dat maakt niets uit, in tegendeel , want Israel krijgt gewoon de schuld van de stagnatie van het herstel in Gaza. Zo snijdt dat mes aan twee kanten: Hamas ontvreemdt materiaal voor opbouw en knutselt vrolijk door aan zijn tunnels en raketten en tegelijkertijd krijgt Israel de schuld voor gebrek aan doorvoer van materialen voor opbouw. Mooier kun je het niet verzinnen, maar met UNRWA en de VN-UNHCR en NGO`s als Amnesty aan jouw kant, is dat een fluitje van een cent. Klein probleempje: Fatah en Hamas worden met de dag grotere vijanden van elkaar en Hamas pleegt aanslagen op Fatah in Judea en Samaria.

Iran en Saoedi-Arabie zijn aartsvijanden en de deal met Iran heeft die toestand alleen maar erger gemaakt. Amerika probeert Saoedi-Arabie wel te paaien met wapenleveranties, maar die vergroten alleen maar het gevaar van een oorlog. Bovendien zal Saoedi-Arabie opweg gaan naar een eigen atoomwapen. In de tussentijd bestrijden Iran en Saoedi-Arabie elkaar in Jemen, waar 80% van de bevolking in Jemen verschrikkelijk onder lijdt. Ook de Golfstaten zullen op den duur openlijk partij gaan kiezen, dus nog meer strijd.

En dan Turkije. Dat probeerde buiten de grote oorlog tegen IS te blijven. Maar IS heeft nu aanslagen in Turkije gepleegd en zo wordt Turkije die oorlog in gezogen. Wat beslist problematisch is. Want weliswaar is Turkije een NAVO-bondgenoot en wordt het geacht Amerika te steunen, maar het heeft eigenlijk een veel grotere prioriteit in het bestrijden van de Koerden. En hoewel Turkije Amerika inmiddels vanaf zijn grondgebied aanvallen op IS laat uitvoeren, vecht het zelf steeds openlijker tegen de Koerden, die in hun strijd tegen IS door Amerika geholpen worden. Het wachten is op het afhaken van Turkije als bondgenoot omdat de Koerden winst boeken, wat Turkije een doorn in het oog is. Binnen Turkije zijn IS en de Koerden ook al slaags geraakt.

Dan hebben we het nog niet over Egypte gehad, dat natuurlijk ook zijn partijtje meeblaast. IS en Hamas voeren in de Sinai een strijd tegen tegen Egypte en sturen en passent soms ook even een raket naar Israel. Egypte voert een steeds strengere blokkade van Gaza op en krijgt zo Qatar en Iran tegen zich. Bovendien is het niet uitgesloten dat Egypte nu ook op zoek gaat naar een eigen kernwapen. Op de achtergrond kijkt Rusland toe of Egypte al geoogst kan worden.

Ja, Obama heeft een meesterstuk afgeleverd waarvan we nog veel zullen horen.

 

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten