donderdag 2 juli 2015

ISIS in Gaza?

Banden tussen Hamas en IS in Sinai?

 

Terwijl in Geneve de UNHCR Israel probeert te ondermijnen en wereldwijd de BDS-acties aan het bestaansrecht van Israel knagen zijn er grote zorgen regionaal met betrekking tot IS. Er zijn geluiden dat zeker 100 IS-strijders in Gaza aanwezig zijn en wat hun doel is hebben ze duidelijk gemaakt: Hamas onderuit halen en een kalifaat stichten en de sharia invoeren, opdat  een rechtlijniger leer dan  de leer van Hamas zal worden aangehouden. Hamas is niet strikt genoeg. Dit zal ongetwijfeld inhouden dat er grote slachtingen in Gaza verwacht kunnen worden als IS werkelijk de macht in Gaza aan zich trekt. Dit spoor van verwoesting en genocide laat IS overal achter waar het komt. IS heeft gezegd dat het lot van Yarmuk Gaza zal treffen.  De vraag is of de wereld zal reageren met vloten en demonstraties zoals nu, nu Israel met Gaza verbonden is, want over Yarmuk, waar ook Palestijnen zeer in het nauw zitten, maakt de wereld zich totaal niet druk, want daar is Israel niet bij betrokken. Niet alleen Gaza zal dit lot treffen volgens IS, maar ook de PA. Dat is natuurlijk even een ander verhaal: nog meer Palestijnen die in de val dreigen te raken en nu door IS. Zal Abbas dan ook naar het ICC rennen? Enfin, natuurlijk moet ook Israel door IS opgeruimd worden volgens IS-berichten. En nu gaan er weer andere geruchten op, dat Israel en Hamas samen tegen IS zullen optrekken. Allianties in het Midden Oosten zijn zomaar veranderlijk! Je weet absoluut niet wat je wel of niet kunt geloven. Zeker is wel dat Hamas en Israel over een langer bestand onderhandelen, maar hoe dat in bovenstaande past is niet geheel duidelijk.

Ook Egypte heeft grote problemen met IS. Woensdag heeft de Ansar Bayt al Maqdis terreurgroep, die zich IS in de Sinai noemt, een grote aanslag in de Sinai gepleegd waarbij waarschijnlijk 60 doden, onder wie het merendeel Egyptische soldaten, vielen. Er werden bij elkaar 15 legerposten en politiestations aangevallen onder andere door drie zelfmoordaanslagen. Presidentl  Al Sisi van Egypte  heeft gezworen deze terroristen in twee jaar totaal te zullen verslaan. Er wordt zelfs overwogen daartoe samen met Israel in te grijpen, want deze terroristen komen onder andere uit Gaza en Gaza is onder Israels verantwoordelijkheid, volgens Al Sisi.

Maar of dit alles al niet ingewikkeld genoeg is zijn er ook andere verbanden. Hamas schijnt ook weer banden met deze IS-terroristen te hebben. Niet alleen gaan stijders van Hamas de Sinai in om mee te vechten, maar ook worden gewonden van IS Gaza ingebracht om in ziekenhuizen aldaar verzorgd te worden. Bovendien is Hamas voor zijn wapenaanvoer van de Sinai en zijn terreurgroepen afhankelijk. Het blijkt dat er al anderssoortige raketten vanuit Gaza op Israel zijn neergekomen. Raketten van IS. De vraag is of die raketten door IS afgeschoten worden om Hamas te laten boeten omdat Israel de raketten vergeldt of dat hier sprake is van samenwerking met Hamas. In ieder geval kan Hamas IS-strijders niet te hard aanpakken, want dan loopt hun wapenaanvoer gevaar. Juist die wapenaanvoer schijnt weer groot te zijn, want de gewapende vlleugel van Hamas heeft onlangs aangekondigd nu sterker te zijn dan ooit.

 

MS

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten