woensdag 1 juli 2015

Nederlandse BDS onderdeel van wereldwijd BDS

BDS wint aan belang.

 

Hoewel de BDS tot nu toe klein en locaal leek, groeit zijn invloed wereldwijd. In Nederland hebben we ook grotere acties inmiddels gezien naast de locale pesterijen van pro-Palestijnse activisten bij supermarkten, waar de klanten werden lastig gevallen met leuzen en leugens over Israel. Een grote interventie van BDS, die succesvol was, had als gevolg, dat onder grote druk bedrijven als Royal Haskoning, Vitens en PGGM, zich terug trokken uit Israel. De druk op deze bedrijven komt  van mensen achter de schermen uit het netwerk van Van Agt. Deze mensen schromen niet leugens in te zetten bij hun chantage, namelijk dat de werkwijze van bepaalde firma`s in Israel, met name als de Westelijke Jordaanoever betrokken is, juridische gevolgen kan hebben. In Frankrijk is zo`n zaak al eens voor de rechter gekomen en er bleken helemaal geen juridische consekwenties te zijn, eerder werd van discriminatie ten aanzien van Israel gesproken. Zo`n uitspraak haalt onze media niet, of wordt weggemoffeld, want dat past niet in het plaatje van wat de media opportuun vinden.

Daarnaast zien we steeds meer BDS-activiteiten op universiteiten onder aanvoering van bekende Israel-bashers, zoals Anne de Jong die met de eerste Gaza-vloot meevoer. Haar collega Paul Aarts, met wie ze samenwerkt, is steevast aanwezig bij BDS-acties. De haat moet groot zijn bij Aarts cum suis. Op de VU hield hij een praatje voor een bijeenkomst die na veel actievoeren tot standkwam. Het bleek geen bijeenkomst een universiteit waardig, omdat er geen debat was, alleen tegenstanders van Israel aan het woord kwamen en de hooggeleerde Aarts als argument gaf: Als u wist wat ik weet dan.... Een kulargument, een wetenschapper onwaardig. Maar ook nu bij de vraag of Amsterdam een stedenband moet aangaan met Tel Aviv roert deze Aarts zich, samen met andere bekende Israel-bashers. Normaal gesproken hoor je niemand bij besprekingen over stedebanden, maar als Israel erbij betrokken is, gaat het hele activistenmilieu er tegenaan.

Maar niet alleen in Nederland speelt dit . Grote BDS-schandalen hebben zich inmiddels in het buitenland voorgedaan. Naast de gebruikelijke intimidatie van artiesten die in Israel willen optreden zijn er Israelische wetenschappers die genegeerd worden, geen spreekbeurten meer mogen houden (Engelse universiteiten!). Maar  een van de grootste schandalen werd onlangs veroorzaakt door Orange, een telecombedrijf, dat een partnership heeft met het Israelische bedrijf Partner.  Stephane Richard, de CEO van Orange, kondigde in Cairo aan dat Orange zich zo snel als mogelijk uit Israel zou tergtrekken. Neen, het was heus niet onder druk of als BDS bedoeld, maar puur zakelijk. Al zeer snel bleken Qatar en  Europese NGO `s  een grote rol hierin te spelen. Er ontstond veel tumult.  Chaim Saban, een grote investeerder in Partner, verklaarde dat het een grote leugen was dat hier geen politieke druk achter zat en hij dreigde juridische stappen te zullen ondernemen. Dat leidde tot verontschuldigingen van Richard, later zelfs tot een soort liefdesverklaring voor Israel en Orange deed het hele plan af als een groot misverstand.

Dit was niet de enige grote BDS-zaak. Qatar deed nog een duit in het BDS-zakje en zette de Palestijnen aan te gaan voor boycot van Israel binnen de FIFA.  Daartoe zou de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, Jibril Rajoub, in Zurich tijdens het congres van de FIFA een motie indienen. Ook dit gaf de nodige commotie her en der. Maar omdat de FIFA noagal onder vuur kwam te liggen vanwege talloze omkoopschandalen en de herverkiezing van zijn voorzitter besproken moest worden gaf Rajoub zijn poging op. Er zou te weinig aandacht voor zijn zaak zijn op die manier. Hij werd daardoor in de PA uitgescholden en een verrader genoemd.

Dit zijn een paar voorbeelden. Maar er is veel meer, op breed gebied, aan de hand en proberen NGO`s, waaronder zeker ook Nederlandse, die door onze belastingcenten groot gesubsidieerd worden, Israel dwars te zitten en te delegitimeren zonder dat ze duidelijk hun gezicht tonen, maar via anderen, in het geniep en achter de schermen. En raad eens wat? Zeker, de achterban van Van Agt is vaak betrokken bij die NGO`s.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten