maandag 13 juli 2015

Witte Stad Tel Aviv krijgt hulp van Duitsland

Herstel werelderfgoed krijgt duwtje in de rug.

 

De Witte  Stad van Tel Aviv bestaat uit meer dan 4000 gebouwen in Bauhausstijl. Bauhaus was een school voor de schone kunsten in Duitsland, die architectuur van gebouwen en kunst combineerde. De school functioneerde van 1919 tot 1933 , toen het verboden werd door de Nazi`s. Walter Gropius stichtte het oorspronkelijke Bauhaus en Bauhaus werd al gauw de meest invloedrijke stijl niet alleen in bouwen, maar ook in de grafische wereld, binnenhuisarchitectuur, industrieel ontwerpen en typografie. Al in een vroeg stadium werd Bauhaus bedreigd door de Nazi`s, niet alleen omdat de kunst als entartete Kunst werd beschouwd en als communistisch intellectualisme, maar ook omdat veel Joden in Bauhaus deelnamen. Daarom verlieten veel Bauhausmensen Duitsland al vroeg en vestigden zich elders en namen hun Bauhausideeen mee. Zo kwamen er 19 architecten van Bauhaus in Tel Aviv terecht.

De oorsprong van Tel Aviv ligt in de Ottomaanse tijd en kwam tot stand vanuit Jaffa, dat tegen het eind van de 19`eeuw een commerciele haven werd naast de aankomstplaats van pelgrims naar het Heilige Land. In 1887-96 werd de eerste Joodse nederzetting ten noorden van Jaffo gesticht: Neve Zedek. In 1908-09 kwam daar de wijk Achuzat Bayit, een tuinstad en later Tel Aviv genoemd, bij. Toen de bevolking van Tel Aviv snel ging groeien van 2000 tot 34000 mensen werden er verschillende bouwstijlen toegepast gecombineerd met de locale orientaalse motieven. Maar in 1921 werd een eerste masterplan opgezet en vanaf 1930 in werking gesteld. Toen waren de eerste Europese architecten van Bauhaus net gekomen. En zo werd Bauhaus de beoogde stijl voor het zich snel uitbreidende Tel Aviv. Er zijn drie verschillende buurten met Bauhaus ontstaan: in het centrum Lev Hair, Rothschild Boulevaar en de omgeving van Bialik.

Veel van de oorspronkelijke Bauhausgebouwen zijn nog aanwezig, en in zijn soort is het grote aantal, samen met het masterplan volgens welk model ze gebouwd zijn, uniek. Vandaar dat het tot werelderfgoed is uitgeroepen. Maar een heel groot deel ziet er verschrikkelijk verwaarloosd uit. Het opknappen is peperduur en bijna niet op te brengen. Toch zie je steeds meer prachtig opgeknapte gebouwen, soms als een boot gebouwd .

 

Dizengoffplein

Typisch Bauhausgebouw.

Er komt nu hulp bij het behoud van de “Witte Stad”.  Duitsland heeft 3,2 miljoen dollar toegezegd om bij de restauratie te helpen. Dat zal helpen dit unieke erfgoed te bewaren.

Het is een verademing een positief bericht over samenwerking met Tel Aviv te lezen na alle onzin die er uit Amsterdam kwam. Daar schiet men meteen in de BDS-kramp als iets met Israel te maken heeft. Dat Tel Aviv een stad is die met recht multicultureel genoemd kan worden, progressief en democratisch vol hightech-innovatie en cultuur, doet er dan niet toe. Hoe dubbel kun je zijn om Ramalla toe te juigen met zijn ondemocratisch bestuur, zijn ongelijke behandeling van minderheden en vrouwonvriendelijkheid! Om maar niet te spreken over steden in China die wel omarmd worden.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten