maandag 31 augustus 2015

BDS ook op cultureel terrein actief

Culturele boycot van Israel lijkt toe te nemen.

 

BDS probeert steeds meer culturele activiteiten te dwarsbomen. In juli waren er twee opmerkelijke acties. Zoals bekend werd het optrden van Matisyahoe aanvankelijk geannuleerd op het Rototom Sunsplash Festival. Over deze hele geschiedenis kunt u hier en hier en hier meer lezen. Uiteindelijk haalde de BDS-beweging bakzeil en bezorgde de beweging zichzelf een slechte pers wereldwijd. Daarnaast werd een Israelische film over gehandicapte kinderen op een Noors filmfestival van het programma geweerd omdat het niet over het Israelisch-Palestijns conflict ging. Niet dat een dergelijk thema de rode draad van het festival was, maar puur een Israelische inzending over een Israelisch probleem met aanpak. Ook dit moet kennelijk geboycot worden. Wat het nut voor een oplossing van twee staten voor twee volken is (wat de BDS-beweging huichelachtig zegt voor te staan) is natuurlijk volslagen niets. Wel geeft het een antisemitische dimentie van de BDS-beweging weer omdat het niets met het echte probleem van het conflict te maken heeft.

Juist deze zaken werpen een licht op de beweegredenen van Omar Barghouti die zo`n beetje de BDS-beweging tegen Israel heeft uitgevonden. Het was natuurlijk allang duidelijk dat Barghouti naar iets heel anders streeft dan naar twee staten voor twee volken. Uit 2014 stamt zijn  verklaring dat de BDS niet gewelddadig is, maar dat hij aandringt op meer bloedvergieten van Israelische Joden, voor een gevecht dat zal eindigen in het ongedaan maken van de resultaten van de oorlog van 1948 en het zionisme zal doodsmoren. Niets anders zal voldoen. Ook compromissen om vrede te bewerstelligen zijn onacceptabel tenzij de 8 miljoen Palestijnse vluchtelingen naar Israel kunnen terugkeren.  Over Matisyahoe zei hij het volgende: “Vanwege zijn geschiedenis met haatdragende en raciale ophitsing en zijn verdediging van Israelische oorlogsmisdaden en mensenrechten schendingen, die allemaal in directe tegenspraak zijn met de focus op mensenrechten en de geest van het festival, is de boycot van Matisyahoe gerechtvaardigd”.

Tevens werd geprobeerd door de BDS-beweging Mariah Carey, Kane West en Pharel Wilson te intimideren vanwege hun voornemen in Israel op te treden. Zij bezweken niet en lieten zich niet intimideren.

In Parijs werd een ander evenement reden tot acties van de BDS-beweging: Paris Plage. Langs de kade van de Seine werd een strand ingericht waarbij een dag Tel Aviv in het middelpunt stond en zijn strandcultuur. Dit veroorzaakte furieuze reacties van BDS-beweging en Linkse politici, die annulering eisten. Toch ging het evenement door en trok voornamelijk journalisten en politiemensen. De pro-Palestijnse beweging creeerde een “Gaza strand”.

In Locarno werd op een internationaal filmfestival geeist dat een Israelische film zijn titel veranderde van Carte Blanche naar First Look at Israeli Cinema op dringend verzoek van BDS-beweging  en Arabische filmmakers. Maar de organisatie van het festival weigerde toe te geven aan de dreiging en intimidatie van de BDS-beweging de film te verbannen. Waarna de Arabische filmmakers hun film terugtrokken.

Zo probeert de BDS-beweging breed op te treden en Israel te isoleren, waarbij geregeld duidelijk is dat niet het bevorderen van vrede met een twee-staten voor twee volken-oplossing de beweegreden is, maar pure haat voor Israel.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten