woensdag 19 augustus 2015

Het ware antisemitische gezicht van BDS

BDS gaat niet over twee-statenoplossing

 

De BDS-beweging heeft zijn ware gezicht laten zien in Spanje. Daar zal komend weekend  in Benicassim een reggae festival plaatsvinden, het Rototom Sunsplash Festival. Onder de artiesten die daar optreden was ook uitgenodigd Matisyahu, een Joodse Amerikaan. De BDS-beweging heeft bij de organisatie zijn eisen opgedrongen, waaraan Joodse deelnemers moeten voldoen. Let wel, Matisyahu is geen Israelier, maar Amerikaan. Bovendien is hij apolitiek, wat trouwens niet ter zake zou moeten zijn. Op een festival in een democratisch land, Spanje, waar een festival plaatsvindt met subsidie van de overheid, moet je politieke statements kunnen maken zolang je niet oproept tot geweld. Als we zien wat Appa zich in Nederland meent te kunnen permitteren is er behoorlijk wat mogelijk voor je kennelijk te ver gaat. Maar Matisyahu is apolitiek, dus is die kwestie opgelost. Maar de BDS-beweging heeft de festivalorganisatie zo gek gekregen om Matisyahoe te verplichten een document te ondertekenen voordat hij mag deelnemen aan het festival.  Daarin moet hij afstand nemen van het zionistische geweld en zich uitspreken voor een Palestijnse staat. Puur politiek en met een duidelijke signatuur.

Maar Matisyahu weigert een dergelijke verklaring te geven. Hij is artiest, maakt muziek, waarbij hij reggae, hiphop en rock mengt en er Joodse accenten bij voegt. Hij is geen politiek figuur en wil ook niet als zodanig bestempeld worden. En omdat hij weigert is zijn optreden en deelname aan Rototom geannuleerd door de organisatie Allerlei Joodse organisaties hebben woedend gereageerd en ook de Spaanse regering heeft zijn afkeuring uitgesproken over deze gang van zaken. De minister van Buitenlandse zaken verklaarde dat Spanje boycot verwerpt, en ook alle uitingen van antisemitisme. Spanje is voor een onafhankelijke Palestijnse staat , maar wel via bilaterale onderhandelingen. Alle plurale en diverse organisaties hebben een niet-discriminatoir principe.

Let wel: het gaat hier niet om een Israelier, niet over een Amerikaan die een politieke boodschap brengt, maar over een gewone Joodse artiest uit Amerika met zijn eigen muziekstijl. Het accent op Israel wordt door de BDS-beweging aangebracht om net te doen of ze een rechtvaardige zaak hebben. Maar het is de zuiverste vorm van antisemitisme. De BDS-beweging heeft zijn ware gezicht laten zien.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten