dinsdag 4 augustus 2015

Het woord terrorisme bij Palestijnse aanvallen vrijwel niet meer gebruikt

Groeiende tendens de aanvallen vanuit nederzettingen wel terrorisme te noemen.

 

De aanval op het huis van de familie Dawabsha waarbij hun baby,18 maanden oud, omkwam en de ouders en het jongetje van 4 jaar zwaar werden verbrand, heeft de discussie doen oplaaien of hier sprake is van terrorisme. De daders zijn nog niet gevonden, maar men gaat ervan uit, dat de daders komen uit de nederzettingen en men neigt daartoe omdat er Hebreeuwse graffity op de muur van het huis was aangebracht. Daar stond, vertaald, “wraak” en “lang leve de messias” en “Price tag.”

Het woord price tag is gegeven aan aanvallen op Palestijnen, door mensen uit de nederzettingen,  als wraak op locaal Palestijns geweld tegen tegen settlers of als actie tegen Israelische veiligheidstroepen vanwege hun acties tegen illegale bouw in Joodse buitenposten op de Westbank. Deze price tags aanvallen dateren van 2005 of van 2008, afhankelijk van de definitie. In 2013 werden er al bijna 800 gebeurtenissen geteld waarbij mogelijk sprake was van price tag en er werden 276 arrestaties verricht in 18 maanden tijd. Israelische veiligheidsmensen verdenken ongeveer 100 hardliners van de meeste aanvallen.

De regering heeft deze aanvallen tot nu toe geen terrorisme genoemd, maar de brandstichting in het huis van de familie Dawabsha is door premier Netanjahoe wel degelijk bestempeld als terrorisme. Er is lang geaarzeld om price tags aanvallen terrorisme te noemen en ze daarmee gelijk te stellen aan bij voorbeeld aanvallen van Hamas binnen Israel. In de Israelische collectieve psychologie is terreur iets als een bom detoneren in een bevolkt restaurant. Maar dat is vooral de mening van een advocaat van de settlers. Toch gaan er steeds meer stemmen op om price tags aanvallen daden van terreur te noemen. Dit heeft nog een consequentie. Als er sprake is van terreur zal de Israelische regering de slachtoffers van die terreur en hun familie compenseren. Dit recht geldt al voor Israeliers die gedood werden of gewond door Palestijnse aanvallen. Tegenwoordig geldt die regel ook voor Palestijnen. Zo werd de familie van de tiener Abu Khdeir, die ontvoerd en vermoord werd door drie Israelische mannen, gecompenseerd. Compenseren is in deze gevallen een ongelukkig woord, want een leven valt niet te compenseren, maar een beter woord voor de betalingen heb ik niet.

Het is duidelijk dat price tag aanvallen als terrorisme bestempeld moeten worden. Onschuldige mensen worden aangevallen en er wordt angst gezaaid. De meeste Westerse kranten gebruiken het woord terrorisme met betrekking tot de Dawabsha brandstichting niet. Terwijl het echt terreur is. Maar ze hebben een ander woord bedacht. De Washington Post spreekt over “Jewish terrorism” en zet terrorisme tussen aanhalingstekens.  Vooral dat Jewish is opmerkelijk, want de media omzeilen tegenwoordig woorden als terreur en terrorisme als het om Palestijnse zelfmoordaanvallen, drive-by schietpartijen, steekpartijen, molotovcoctails, vuurwerkbommen etc gaat waarbij de Israelische slachtoffers onschuldig zijn en zeker angst opgeroepen wordt. Men spreekt tegenwoordig dan liever van militanten of activisten. De Gardian, die nooit over Palestijns terrorisme spreekt weet het nu wel en kopt: Israel wil Joodse terreurverdachten (zonder aanhalingstekens) zonder proces vastzetten.

Het past helemaal in het plaatje van herschrijving van de geschiedenis waarbij Israel de terrorismekaart krijgt en de Palestijnen alleen maar slachtofferzijn, ook al was de bransstichting  in het huis van de Dawabsha familie een terroristische daad. Hopelijk vindt Israel de daders en straft het ze zwaar. En dat is dan precies wat er bij de Palestijnen ontbreekt. Palestijnse terroristen en hun familie krijgen van de PA een levenslang pensioen, ze worden als helden onthaald en er worden straatnamen naar deze terroristen genoemd. En geloof het of niet: De EU betaalt daaraan mee en ook Nederland!

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten