maandag 17 augustus 2015

Israel in de VN

Danon vervangt Prosor

 

Ron Prosor was tot nu toe de Israelische afgevaardigde in de VN. Hij deed daar voortreffelijk werk en heeft veel misstanden op vakkundige wijze aan de orde gesteld. Zo zocht hij uit hoe vaak Israel werd veroordeeld en hoe vaak andere landen, waarbij bleek dat Israel in zijn eentje vaker werd veroordeeld dan alle andere landen bij elkaar. Ook legde hij de hypocrysie van de VN bloot en het principe dat echte schurkenstaten als Syrie, Noord Korea Soedan en alle andere maar zelden veroordeeld worden. Nu wordt Prosor vervangen door Danny Danon. Maar Prosor heeft nog voor zijn vertrek de VN geattendeerd op het antisemitische staflid Rima Khalaf, de executive Secretary of the Economic ans Social Commission for Western Asia (ESCWA) en dat niet voor de eerste keer! Vorig jaar vroeg Prosor Ban Ki-Moon Khalaf uit haar post te zetten nadat ze Israel met Nazi-Duitsland had vergeleken en Israel verantwoordelijk stelde voor alles wat in de Arabische wereld misging. Voorwaar geen geringe aanklacht als je aan alle oorlogen en misstanden in de Arabische wereld denkt. Er vond een gesprek tussen Ban en Khalaf plaats, maar ze bleef gewoon zitten. Nu provoseerde ze opnieuw. Ze sprak haar steun uit voor de derde flottielje en verklaarde het doorbreken van de zeeblokkade van Gaza legitiem, quod non. Israels reactie noemde ze een terreurdaad van piraten. Ook verklaarde ze dat de terreurdaden van Israel een gerechtvaardigde oorlog tegen Israel uitlokte.

Netanjahoe heeft Prosor nu vervangen door Danny Danon. Geen vanzelfsprekende onomstreden vervanging gezien de uitspraken van Danon. Op dit moment is hij minister van science en Space. Hij is een echte havik, en zeer rechts. Hij staat voor “heel” Israel en niet alleen voor het behoud van enkele nederzettingen-blokken op de Westbank. Ook is hij niet voor gelijke rechten van Palestijnen. Geen prettig heerschap dus. Zelfs Netanjahoe is hem niet rechts genoeg en hij spreekt Netanjahoe aan op zijn te zachtaardig optreden, zoals tegen Hamas in de laatste Gaza-oorlog. Danon is ook chairman van het centrale commitee van Likud. Het verhaal gaat dat Netanjahoe hem heel graag kwijt wil. Zoals iemand zei: “Netanjahoe heeft weer eens voor zichzelf gekozen in plaats voor Israel”.

In Israel is er veel opschudding over deze benoeming ontstaan. Iemand zei dat het niet uitmaakte wie je bij de VN benoemt omdat zelfs bij een zeer linkse afgevaardigde van Israel in de VN de Arabische meerderheid samen met hun vriendjes toch net zoveel anti-Israel resoluties zou doordrukken als onder een havik. En dat is natuurlijk heel erg waar. Maar aan de andere kant zet je Israel wel met een havik-vertegenwoordiger niet zo best in de etalage, ook al heeft Danon inmiddels verklaard de twee-staten oplossing in de VN aan te zullen hangen. De Israel-haters kunnen “hun vingers aflikken” met de nieuwe afgevaardigde!

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten