donderdag 27 augustus 2015

Na bijna 20 jaar weer een Palestijns congres

PA Congres komt weer bijeen na laatste keer in 1996

 

Abbas is onlangs afgetreden als voorzitter van het Palestijns Nationeel Committee.,Palestinian National Council (PNC).. Het PNC bestaat uit het PLO uitvoerend committee (PLO EC), de PNC voorzitter en de opperbevelhebber van het Palestijnse Bevrijdingsleger. Het is het hoogste orgaan van de PLO (Palestinian Liberation Organization)  en is verantwoordelijk voor de politieke koers van de PLO. Het PNC heeft een parlement voor alle Palestijnen zowel binnen de PA als daarbuiten. Vertegenwoordigd zijn alle sectoren van de Palestijnse gemeenschap wereldwijd zoals politieke partijen, volksbewegingen, verzetsorganisaties etc. Het PNC hoort iedere 2 jaar bijeen te komen.

Deze bijeenkomst komt dus een tikje over tijd en Abbas, de voorzitter, zit dus al heel lang zonder normaal gekozen te zijn. Er gaan geruchten dat Abbas wel afgetreden is als voorzitter, maar gewoon weer verkiesbaar zal zijn ondanks zijn hoge leeftijd, 80 jaar.

De bijeenkomst staat gepland voor 15 en 16 september in Ramalla. Op de agenda staan de verkiezing van een nieuw parlement, een nieuwe voorzitter, maar ook de situatie rond het vast gelopen vredesproces met Israel. sommige waarnemers denken dat Abbas nieuw bloed in het parlement zoekt, maar anderen denken dat hij voornamelijk bondgenoten in het parlement zoekt. Uiteindelijk zijn Fatah en Hamas, die beide in het PNC zitten , behoorlijk in staat van oorlog met elkaar. Ze beschuldigen elkaar van van alles, van diefstal van donorgelden voor Gaza door Fatah tot stiekeme onderhandelingen van Hamas met Israel. Dat laatste lijkt overigens wel gaande te zijn. Er is sprake van een langdurig staakt het vuren waar tegenover het opheffen van de blokkade van Gaza zou staan.

Natuurlijk zijn er de nodige speculaties over wie Abbas op zal volgen en het schijnt dat Erekat hoge ogen gooit. Erekat heeft tot nu toe de Palestijnen vertegenwoordigd in vredesonderhandelingen. Hij is onlangs benoemd tot secretaris generaal van de PNC.

We zullen er rond half september vast meer over horen en de zogenaamde democratie van de PA krijgt een flinke boost hierdoor.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten