woensdag 5 augustus 2015

terreur in de VN hangt af van wie de terreur uitoefent

Terreur tegen Israel zelden als zodanig veroordeeld

 

Ron Proser, de VN ambassadeur van Israel bij de VN is verontwaardigd dat de VN stil blijft over het haatzaaien van de PA naar aanleiding van de brandstichting, waarschijnlijk door Israelische fanatici, waarbij een Palestijnse baby omkwam. Deze brandstichting werd onmiddellijk door de VN veroordeeld. Dat is terecht en ook in Israel zelf is in niet mis te verstane woorden deze daad veroordeeld. Premier Netanjahoe heeft aangekondigd geen enkele tolerantie te hebben voor de daders en ook de president, Rivlin, heeft zich in zeer scherpe bewoordingen tegen dit soort aanslagen uitgelaten.  Het is duidelijk dat Israel geen aansporing nodig heeft om dit soort daden af te keuren en de daders streng zal straffen als ze gepakt worden. Toch vindt de PA het nodig het vuurtje tegen Israel, dat door deze brandstichting is ontstaan, nog eens flink op te porren en men heeft zelfs het ICC in Den Haag ingeschakeld. Dat laatste is de nieuwste hobby van Abbas: alles bij het ICC aanbrengen. In het geval van de brandstichting is dat volkomen overbodig omdat Israel zelf zo fel reageert tegen deze daad en ook maatregelen zal nemen. Een van de maatregelen is het in detentie zetten van daders zonder proces, wat met de brandstichters van de kerk in Kfar Nahum nu ook is gebeurd. Dit is een reactie op terroristische daden. Kortom: De PA is natuurlijk geschokt, reageert, maar dat betekent niet dat er haat gezaaid moet worden. Dit laatste gebeurt helaas op grote schaal en niet alleen als reactie op deze gebeurtenissen, maar ook stelselmatig op scholen en op tv. In plaats van hiertegen te waarschuwen hoor je of niets of wordt deze haat gewoon ontkend door het buitenland.

Nadat Israelische burgers gewond raken door Palestijns geweld hoor je niets van de internationale wereld. Ook tegen de raketten die weer vanuit Gaza worden afgevuurd protesteert geen enkel land binnen de VN. Hoewel iedereen het erover eens is dat dit ernstige misdaden zijn, houdt iedereen zijn mond. Alleen als Israel er genoeg van heeft en gaat reageren staat iedereen op zijn achterste poten om Israel te manen niet te hard op te treden. En ook nu lees je in alle kranten dat de opbouw van Gaza stagneert, maar niet dat de opbouw van de tunnels in hoog tempo doorgaat, raketten worden gesmokkeld en gebouwd en dat hun aantal weer op het niveau is van voor de Gaza-oorlog van 2014. Hoe gek het is dat dit in een jaar mogelijk was terwijl er vrijwel niets voor de burgers van Gaza is klaar gekomen, hoor je nergens.

Hoewel het duidelijk is dat hier sprake is van een gevaarlijke provocatie van een kant, namelijk alleen van Hamas, kun je verwachten dat de VN, als die al tot veroordeling over gaat dit, zoals gebruikelijk, in bewoordingen zal doen door beide kanten te manen tot terughoudendheid. Nooit zal de VN alleen de PA of Hamas manen tot terughoudendheid.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten