zaterdag 8 augustus 2015

Turkije en terreur

Amerika speelt soort dubbelrol

 

Eind juni verklaarde Erdogan dat niemand Turkije kan koppelen aan terreurorganisaties. Deze beschuldiging was volgens Erdogan alleen maar propaganda en het was helemaal niet waar dat IS-strijders via Turkije Syrie binnen kwamen. Het ging toen om de strijd in Kobane. Nadien werd pas echt duidelijk wat Erdogan eigenlijk wil: volledige strijd tegen de Koerden, die al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw op hun eigen onafhankelijke staat wachten, die hun toen beloofd is. Maar nog steeds wonen Koerden in Irak, Syrie en Turkije en andere landen onder andere heerschappij. De wereld heeft de belofte op een eigen land nooit ingelost. En Erdogan vreest de invloed van de Koerden, zeker sinds de laatste algemene verkiezingen in Turkije hebben aangetoond dat de Koerdische partij populair is en voorlopig de alleenheerschappij van Erdogan voorkomen heeft.

Probleem is wel dat de Koerden de “laarzen op de grond” waren die samen met de Amerikanen,  die bombardementen uitvoerden op de stellingen van IS, IS bestreden. Niemand anders durfde soldaten op de grond in te zetten in die strijd.Inmiddels lijkt het erop dat de Amerikanen dit keer de Koerden in de steek laten. Erdogan heeft Amerika toestemming gegeven van zijn grondgebied vliegtuigen in te zetten tegen IS en daarom kan Amerika Erdogan niet te veel in de weg zitten. Het gedoogt de bombardementen op de Koerden door Erdogan.Toch is duidelijk dat de echte doelen van Amerika en Erdogan niet dezelfde zijn, maar dat Erdogan manouvreert om binnen de NAVO te blijven en IS af en toe aan te vallen en zijn luchtmachtbasis beschikbaar te stellen, maar intussen grootscheepse aanvallen uitvoert op de Koerden.

Niet alleen deze IS-band brengt Erdogan in verband met terroristische organisaties. Ook de Turkse terreurorganisatie IHH.  (De IHH heeft o.a. contacten met Uninion of Good, die in Amerika als terroristische organisatie te boek staat. Een van de Turkse deelnemers aan de eerste Gaza-flottielje, die door IHH werd georganiseerd, Fehmi Bulent Yildrim, had duidelijke contacten met Al Qaida.) wordt geen haarbreed in de weg gelegd. In tegendeel, toen de IHH de eerste Gazaflottielje naar Turkije voerde heeft Erdogan ze volledig gesteund.

Een andere terreurorganisatie die een grote basis heeft in Turkije is Hamas. Dit hoofdkwartier staat onder leiding van Saleh al-Arouri. Hij traint Hamasleden in Turkije door trainingskampen te organiseren. Vanuit dit hoofdkwartier werd ook verleden jaar de ontvoering en moord op de drie Israelische tieners gepland, die uiteindelijk de aanloop naar de Gaza-oorlog bleken te zijn. Vanuit Turkije bouwt Arouri de infrastructuur op de Westbank van Hamas op. Zo werd er tijdens de Gaza-oorlog ook een coup gepleegd op de PA door de boys van Arouri, maar die mislukte. Nu blijkt dat Amerika toch hier en daar probeert in te grijpen en het heeft Turkije onder druk gezet Arouri uit te wijzen. Misschien doet Amerika dat als poging om Israel tegemoet te komen na de Iran-deal, maar het kan ook een aanmoediging voor Abbas zijn, die het mikpunt van Arouri is.

Natuurlijk ontkent Hamas dat Arouri Turkije moet verlaten.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten