maandag 10 augustus 2015

Zo kennen we UNRWA weer

UNRWA laat weer zien hoe ze “bestaansrecht” heeft.

 

Hoewel UNRWA heeft aangekondigd de scholen niet op tijd in Gaza te kunnen openen in verband met geldgebrek hoeven we toch echt niet te twijfelen aan de oprechte wens van UNRWA voort te blijven bestaan. Want Weliswaar heeft de Popular Front for the Liberation of Palestine hier een complottheorie over, waarschijnlijker is dat UNRWA alleen maar dreigt om meer geld te kunnen incasseren. Meestal helpt dat ook wel en het is niet uitgesloten dat Europese landen of NGO`s hier nog mee aan het werk gaan. De opinie van PFLP dat UNRWA uit is op oplossing van het vluchtelingenprobleem is dan ook alleen maar als complottheorie te duiden en complotten zijn buitengewoon populair in het Midden Oosten en bij moslims in het algemeen.

Om zijn belangrijke rol te bevestigen brengt UNRWA af en toe “wetenschappelijke” rapporten uit die altijd over de ellende bij de Palestijnen gaan. Overigens is er in Gaza genoeg ellende en zou UNRWA helemaal geen moeite hoeven te doen falende rapporten samen te stellen om dat aan te tonen. Maar de ellende kan niet groot genoeg zijn voor UNRWA en dus doen ze er weer een schepje bovenop.

Dit keer heeft UNRWA een rapport gepubliceerd waarin beweerd wordt dat de kindersterfte in Gaza opeens in 2013 is toegenomen. Jaren lang daalde de kindersterfte, maar opeens in 2013 kwam daar die stijging.

Israellycool blog heeft dat rapport eens goed bekeken en wat blijkt:

-UNRWA heeft het over feiten op de grond in Gaza, maar het oorspronkelijke rapport, dat UNRWA aanhaalt, heeft het slechts over interviews van moeders met twee levende kinderen, die rapporteerden aan UNRWA  gezondheidscentra.

-het aantal geinterviewden is zo klein dat het rapport zelf al aangeeft dat hoewel een kleine stijging wordt aangegeven in feite het aantal kinderen dat doodging, gelijk kan zijn gebleven of zelfs lager is geworden!

-De poel van deelnemers is zo laag dat de p-waarde of de waarschijnlijkheid dat precies dezelfde resultaten weer zouden worden gevonden lang niet zeker is. Namelijk 0.61 of 61 %. Statistici hebben herhaaldelijk studies verworpen met een p-waarde onder 0.05 ( 5%  ) als te zwak om betrouwbaar te zijn.

-Het tijdschrift waarin de studie werd gepubliceerd is een open-access online tijdschrift, dat duidelijk alles accepteert en pas achteraf peer-reviews toepast, wat normaal gesproken beschouwd wordt als een bron die te onbetrouwbaar is om binnen een gerespecteerde academische context te gebruiken.

Zoals gewoonlijk hebben diverse kranten de conclusies van dit UNRWA-rapport onmiddellijk zonder verdere kritische opmerkingen gepubliceerd. Het komt immers van de VN en gaat over Palestijnen. Dat is voldoende om het zonder meer als waarheid aan te nemen.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten