vrijdag 18 september 2015

BDS-beweging kan weer een boemerangeffect verwachten

Zowel Ijsland verzet zich tegen de BDS-beweging als het EJC (European Jewish Congress), dat middels onderzoek tot juridische stappen neigt.

 

Reykjavic, de hoofdstad van Ijsland, is gezwicht voor druk uit de BDS-beweging en heeft aangekondigd geen enkel Israelisch product meer te zullen verkopen en Israel te zullen boycotten. Wat kan Reykjavik verwachten van deze heldhaftige boycot van Israel? Denkt het echt dat Israel het nederzettingenbeleid zal afschaffen omdat deze stad een boycot invoert? Het heeft allemaal weinig met de nederzettingen te maken en de Palestijnen worden er al helemaal niet beter van. Dat probeert de BDS-beweging wel via misleiding naar buiten te brengen. Bovendien heeft de BDS-beweging de mond vol van internationaal recht dat ten grondslag ligt aan de aanbevelingen tot de BDS, maar dekt de BDS-beweging zich meteen in tegen claims door te zeggen: VBDO will assume no responsibility or legal liability for incorrect or misleading information provided by the source of this project. Dus: “ja, het kan best zijn dat het legaal allemaal niet klopt wat we zeggen, maar spreek ons daarop niet aan”. Maar dat gaat nu juist wel gebeuren als het aan de voorzitter van het European Jewish Congress Moshe Kantor ligt. Hij beoordeelt deze daad van Reykjavic als discriminatie omdat enkel en alleen Israel hier wordt gepakt en alle andere landen vrij-uit gaan. Weliswaar roepen de boycotters dat Israel als eerste wordt aangepakt, maar in de praktijk blijft Israel de enige die geboycot wordt. Dit is duidelijk een daad van discriminatie , wat verboden is volgens internationaal recht. Bovendien zit Reykjavic met het gegeven dat de centrale regering van Ijsland helemaal geen boycot wil en dat ook verklaard heeft. Urdur Gunnarsdóttir, de minister van Buitenlandse Zaken van Ijsland, zegt dat Reykjavic maar 1 van de 74 regionale gebieden is en niet namens Ijsland kan optreden. Kortom: welk internationaal recht denkt Reykjavic hier aan te kunnen voeren als de eigen regering tegen is?.In Frankrijk werd een dergelijke zaak tegen de BDS-beweging al gewonnen bij de rechtbank en de BDS-beweging werd daar zelfs veroordeeld tot betaling van de schade die de te boycotten firma ten gevolge van de BDS-beweging opliep. Op 23 januari 2014 werd de BDS-beweging daar veroordeeld.

Ook wil de BDS-beweging graag aankomen met veroordelingen van de OESO, maar ook daar heeft de BDS-beweging nog nooit een succesje geboekt. Wel veel dreigen en aangeven, maar verder bakzeil halen. Het klinkt natuurlijk ook indrukwekkend dat iets tegen de regels van de OESO is, maar net als bij het recht: bewijs eerst maar eens dat jij, als BDS-beweging, hier gelijk hebt en geen valse dreigementen uit. Daarnaast bedient de BDS-beweging zich nog van de Geneefse Conventie, waarvan het de regels ook naar eigen inzicht heeft veranderd. Maar ook hier dus weer grote woorden waar partijen makkelijk van onder de indruk kunnen raken, maar die loos blijken als men echt op onderzoek uitgaat.

Als reactie op de daden van reykjavik hebben de verenigde Europese rabbijnen Reykjavic de volgende vragen gesteld.: Gaat reykjavic nu zijn mobiele telefoons in de ban doen en zijn computers afschaffen? Dat zou een duidelijke aanzet van boycott zijn, maar gaan de inwoners van Reykjavic dit waarderen? Het laatste woord zal hier nog niet gezegd zijn over de mogelijke boycot van Reykjavic.

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten