zondag 20 september 2015

Tel Aviv op vijfde plaats van start-ups wereldwijd

Amsterdam heeft wel degelijk iets te winnen bij een stedenband met Tel Aviv

Op de wereldranglijst van steden met de meeste start-ups van 2015 van Compass over start-up Genome Project staat Tel Aviv op de vijfde plaats na Silicon Valley, New York City, Los Angeles en Boston. En waar staat Amsterdam? Amsterdam staat op de 19` plaats. De plaats wordt bepaald op grond van data van 11000 start-ups wereldwijd, interviews met meer dan 200 ondernemers wereldwijd en data van Crunchbase en andere bronnen. Bij deze ranglijst wordt gekeken naar ecosystemen, talenten, kennis, ondernemerschap, venture capital etc. Daarnaast is er aandacht voor ervaring die mentorschap meebrengt, hoever de markt voor het bedrijf van het eventuele product reikt en uiteindelijk naar de resultaten van de bedrijven.

Er valt dus kennis te halen in Tel Aviv. Zowel over het principe van start-up als over de betekenis voor de stad van de start-ups. Het blijkt namelijk een enorme impuls voor de stad zelf te hebben. Het is interessant om te zien wat het start-upsysteem Israel heeft gebracht.

Israel heeft het hoogste budget venture capital per persoon, zelfs hoger dan Amerika.

Israel heeft het hoogste aantal start-ups wereldwijd per persoon.

Honderd Israelische bedrijven hebben een Initial Public Offering gedaan aan de NASDAQ. Alleen Amerika en China komen hoger uit.

Dit alles werd mogelijk doordat de overheid een grote rol speelt in het opstarten van bedrijven en daarbij het ecosysteem in het oog houdt. Daartoe zijn er twee programma`s van belang: Yozma en Incubator.

Yozma (initiatief)is een overheidsfonds dat weer voor een groot deel in nieuwe commerciele fondsen is geinvesteerd. Het overblijvende deel gaat direct naar de start-ups. Voor verdere informatie kijk hier

Incubator is een ander programma. Het programma wordt gecombineerd met een investeringsfonds. In gemeenschappelijke kantoorruimtes worden plaatsen gecreeerd voor nieuwe bedrijven. Deze bedrijven kunnen gebruik maken van de faciliteiten van de incubator, zoals secretariaat en juridisch advies. Bedrijven mogen maar beperkte tijd binnen een incubator verblijven en moeten elk jaar zelf meer investeerders vinden. Incubators richten zich op speciale aandachtgebieden en bevinden zich op diverse plaatsen in het land.

Alles bij elkaar materiaal om eens goed te bestuderen en hoe kan dat beter dan via vriendschapsbanden? Domme mensen komen met allerlei domme argumenten waarom Amsterdam zich verre van deze succesformule zou moeten houden. Zij beweren dat het alleen om ontwikkelingen van de oorlogsindustrie zou gaan. Niets is minder waar, hoewel juist de militaire inspanningen in Israel wel degelijk ook tot opzienbarende vernieuwingen hebben gezorgd. We zullen deze mensen maar niet vertellen hoe internet tot stand is gekomen. Als je door haat gedreven wordt, zoals deze activisten die Amsterdam perse niet met Tel Aviv willen zien samenwerken, wordt je blik zodanig vernauwd dat je de aansluiting bij de moderniteit op het spel zet. Dat zie je wel vaker bij door haat gedreven mensen: ernstige blikvernauwing met alle gevolgen van dien.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten