dinsdag 13 oktober 2015

Ban Ki Moon blijft blind voor Palestijns geweld

Zoals gebruikelijk veel begrip voor Palestijns geweld

 

Inmiddels is er veel bloed in Israel gevloeid door Palestijnse aanslagen. Die aanslagen werden uitgevoerd met messen, door schietpartijen en door “auto-aanslagen “. Er vielen iedere keer doden.

Zie voor het aantal aanvallen , doden en gewonden tot zondag 11 oktober hier. En hier. Ook vandaag waren er talloze aanvallen van Palestijnen. In Jeruzalem pleegden twee Palestijnen een aanval in een bus met messen en met een schietpartij. Daarbij kwamen zeker twee Israeliers om het leven en werden er een aantal zwaar gewond. Bijna gelijkertijd reed een andere Palestijn ook in Jeruzalem op mensen in en sprong daarna uit de auto en stak met een mes op mensen in. Daarbij viel zeker een dode. Eerder op de dag waren er, even als gisteren, ook steekpartijen, onder andere in Raanana. Bij deze aanvallen werden de aanvallende Palestijnen zowel opgepakt als door politie of omstanders doodgeschoten. Tegelijkertijd vuren Gazanen zo nu en dan een raket af en dringen grote groepen Gananen op bij de grens met Israel en gooien brandende banden en stenen naar Israelische militairen aan de grens. Ook proberen ze de hekken op de grens omver te werpen. De militairen hebben eerder deze week een aantal van deze Palestijnen gedood die niet luisterden naar de bevelen op te houden en terug te gaan. De laatste dagen probeert het leger met rubber kogels de meute terug te dringen. De golf van aanvallen door Palestijnen begon nadat op 1 oktober een Israelisch  echtpaar in hun auto in het bijzijn van hun kinderen door een Palestijn werd dood geschoten.

Hamas en Fatah spreken van helden waar het de aanvallers betreft. Palestijnen die geinterviewd worden vertellen dat de aanvallen de reactie zijn op het feit dat de Joden de Tempelberg proberen af te pakken. Zij beschermen de El Aqsa-moskee. Dat idee van het moeten beschermen van de Tempelberg hebben ze niet zomaar uit de lucht gegrepen. Hun leider Abbas, de zogenaamde gematigde, heeft ze daartoe opgeroepen en heeft verklaard alles in het werk te zullen stellen de Tempelberg te verdedigen. Wordt die Tempelberg dan bedreigd? Neen, alleen vinden de Palestijnen, dat er geen Joden mogen komen op die Tempelberg. Die verontreinigen met hun gore voeten de heilige berg, zoals Abbas duidelijk liet weten. Maar omdat de Palestijnen de Joden onder de berg aan de Klaagmuur almaar bekogelen met stenen greep de Israelische politie, die de toestand daar moet bewaken, in. Daarop trokken de relschoppers zich terug in de Aqsamoskee met brandbommen en stenen. De politie zag zich genoodzaakt in te grijpen, maar met het afpakken of, zoals de Palestijnen zeggen, afbreken van de moskee heeft dit niets te maken. Dat is een onzinverhaal dat iedere keer door Palestijnse leiders uit de kast gehaald wordt.

Nu zou je zeggen dat een Secretaris Generaal van de VN begrijpt dat hier een vies ophitsend spelletje wordt gespeeld door het Palestijns leiderschap en dat ook duidelijk is dat er weliswaar Palestijnen gedood worden, maar dat diezelfde slachtoffers wel terroristische daden aan het uitvoeren waren en zeker meer doden zouden veroorzaken als ze niet werden tegen gehouden. Maar neen, Ban ziet alleen Palestijnse slachtoffers. Hij roept Israel dus op vooral niet te veel geweld te gebruiken, maar proportioneel te reageren op Palestijnen. Ik ben benieuwd hoe Ban het zou vinden als hij werd aangevallen met een mes met de bedoeling om hem te doden of hij dan ook van zijn beveiligers zou vragen “in gesprek te gaan “ met de aanvallers! Het is volstrekt onwaarachtig dat hij geen woord over het Palestijnse geweld uit.

Hoe anders reageren de VS, Canada en Engeland! Zij veroordelen de aanvallen van de Palestijnen.

En hoe is dat in Nederland? Zie daarvoor hier. Maar ook vandaag zijn er weer commentaren en verslagen. Opvallend in NRC is dat er wel degelijk gemeld wordt dat de Palestijnen de aanvallers zijn. Maar er wordt toch maar weer even opgemerkt hoe gefrustreerd de Palestijnen zijn en hoe uitzichtloos hun situatie. Dat laatste is waar, maar zijn dat argumenten om maar in het wilde weg onschuldige mensen te gaan vermoorden? Dat is nooit en te nimmer een vrijbrief voor een, laat staan talloze, moordpartijen. Het is immoreel om te suggereren dat je dat min of meer kunt verwachten van gefrustreerde mensen zonder uitzicht op een betere toekomst . Ik weet nog wel een aantal mensen in Nederland zonder uitzicht en gefrustreerd. Die houden de politie en de AIVD in de gaten, want wij willen helemaal gen moordpartijen. Het RD  schrijft een stuk genuanceerder met de titel: Palestijnse Autoriteit moet de bevolking tot de orde roepen: Israël is al dagenlang in de greep van een golf van terreur. Vrijwel dagelijks komen meerdere berichten binnen over Palestijnen die Joden op straat proberen te vermoorden en over ernstige rellen op de Westelijke Jordaanoever. Als de Palestijnse Autoriteit nog een beetje gezag heeft, wordt het hoog tijd dat zij haar mensen tot de orde roept.

Het lijkt wel of de rest zijn eigen morele overwegingen over boord zet als het de Palestijnen betreft en ik denk dat het gedraai en verdraaien van alles door de Palestijnen hier mee te maken heeft. Zij zien kans zaken zo te draaien dat Israel altijd de slechte partij is. Door altijd maar dit te roepen en de geschiedenis en de recente gebeurtenissen zo te framen gaan mensen dat geloven. Toch zou het kunnen helpen zaken eens goed te onderzoeken en niet alleen Palestijnse bronnen te gebruiken.

 

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten