donderdag 8 oktober 2015

Ban Ki Moon is de weg kwijt

Israel wordt geteisterd door steekpartijen van Palestijnen.

 

Vandaag werd er op vier verschillende plaatsen in Israel een aanslag gepleegd door een Palestijn. In Jeruzalem, Qiriat Arba, Tel Aviv en Afoela staken Palestijnen Israeliers neer.  Het is niet geheel duidelijk hoeveel mensen slachtoffer werden van deze steekpartijen omdat er meer mensen gewond raakten bij de diverse steekpartijen. Waarschijnlijk zijn er vandaag 8 slachtoffers van de steekpartijen. Gisteren waren er drie steekpartijen en zaterdag vielen er twee doden bij een steekpartij in Jeruzalem. Verleden week, 1 oktober, werd een echtpaar in hun auto in bijzijn van hun kinderen doodgeschoten.  Bij de diverse steekpartijen en rellen door Palestijnse jongeren zijn ook aan Palestijnse kant slachtoffers gevallen,  van wie twee gedood werden na hun steekpartij. Duidelijk is dat er een golf van geweld bij de Palestijnen is losgebarsten. In de media wordt gesuggereerd dat het in  brand steken door kolonisten  van een Palestijns huis met de dood van 3 van de 4 inwoners  eerder dit jaar het geweld heeft veroorzaakt met als extra olie op het vuur de ongeregeldheden op de tempelberg.

Zoals eerder al geschreven is Abbas niet onschuldig aan het oplevende geweld. Zie hier.  Maar niet alleen Abbas stookt het vuur op. De PLO van Abbas doet ook een flinke duit in het zakje met de uitspraak:  Murdering Jews a 'National Duty'  zoals  het PLO- lid van het Executive Committee Mahmoud Ismail op de officiele zender van PA TV verklaarde na de moord op het echtpaar in hun auto.  Daarover, over die moordpartij, zei  Abbas zelf niets, maar bleef zwijgen. Ismail verklaarde verder: Men vervult vrijwillig zijn nationale plicht zo goed als men kan. Verder werden er foto`s getoond waarop snoepjes werden uitgedeeld om deze heldendaad te vieren! Aan de ene kant wordt gemeld dat Abbas geen militaire escalatie met Israel zoekt en aan de andere kant zegt Muhaisen dat het belngrijk is dat de volksopstand toeneemt en roept hij op tot meer terreuraanslagen.

In onze pers werd breed uitgemeten dat Abbas geen escalatie wil, maar deze oproepen voor terreur en feestvieren na de terreur worden daar buiten gelaten. Anders zou dat het imago van Abbas kunnen schaden. Maar het kan nog erger. De BBC meldde na de dodelijke steekpartij zaterdag in Jeruzalem: Palestinian shot dead after Jerusalem attack kills two. De nadruk ligt hier op het feit dat er toch weer een Palestijn is doodgeschoten door Israel. Dat het  de reactie van Israel was  op de moordpartij en  om de dader verder te stoppen haal je hier beslist niet uit.. Niet de aanleiding staat voorop: de moordpartij. En ook wordt net gedaan of het zomaar iemand in Jeruzalem was, die aan het moorden was geslagen, vooral geen Palestijn. Eigenlijk staat er dat de aanval  niet  door een dader  werd uitgevoerd, maar dat  het een aanval van Jeruzalem was, alsof zoiets mogelijk zou kunnen zijn! De BBC heeft overigens achteraf, na klachten hier over, verklaard dat de kop van het artikel niet goed was. Excuses bleven uit.

Nog erger maakt Ban Ki Moon het. Hij presteert het Israel verantwoordelijk te stellen voor de vier Palestijnse slachtoffers zonder uberhaupt de Israelische slachtoffers te noemen. Hij roept de Israelische regering op om onmiddellijk een transparant onderzoek in te stellen naar de dood van de Palestijnen en daarbij ook in aanmerking te nemen of er wel proportioneel gereageerd is. Hij  negeert niet alleen de terreurdaden van de Palestijnen waarbij Israeliers gedood werden en de dodelijk getroffen slachtoffers zelf en de gewonden, maar negeert  ook de ophitsing van Abbas volledig en de ophitsing op PA TV. De PA wordt niet opgeroepen de moordpartijen op Israeliers grondig en transparant te onderzoeken.

Hoe is het mogelijk dat een wereld die zoveel gruwelijks in het Midden Oosten door moslimfanatici waarneemt, inclusief aanvallen met mosterdgas dat geheel (!) vernietigd zou zijn, geweld in Israel steevast aan Israel toeschrijft  terwijl de Palestijnen het geweld dat ze veroorzaken bejubelen en oproepen tot meer?!

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten