dinsdag 6 oktober 2015

De VN, Nederland en de NRC

Collumnisten NRC kijken heel wat realistischer naar de VN dan NRC-redacteuren.

 

Redactioneel commentaar in NRC op 3/10 : Nederland zet zich terecht in voor zetel Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad telt permanente en tijdelijke leden. DE vijf permanente leden hebben Vetorecht: VS, Rusland, China, Frankrijk en Engeland. Daarnaast zijn er 10 tijdelijke leden met een stem, maar zonder vetorecht. Deze tijdelijke leden zitten er voor twee jaar. Nederland opteert voor de periode 2017-2018. Waarom is dit belangrijk voor Nederland? NRC zegt het als volgt: een land dat mag stemmen en meepraten is opeens belangrijk en andere landen zoeken dan contact. Vervolgens vertelt de krant dat Nederland internationaal gericht is en niet alleen economisch afhankelijk is van internationale betrekkingen, maar ook voor vrede en veiligheid. En dan wordt het geheel aan de MH 17 gekoppeld. Juist dat laatste laat zien dat het niets uitmaakt of je een tijdelijke zetel hebt, want Rusland heeft vetorecht en zal precies doen wat het wil of Nederland nu lid is of niet. Kortom: wat is het belang? NRC maakt het niet echt duidelijk.

In diezelfde krant van 3 oktober , 2 pagina`s verderop, staat een collumn van Rosanne Hertzberger. Zij schrijft: “ik heb me nooit kunnen onttrekken aan de indruk dat de VN en zijn 80.000 medewerkers in een soort parallelle werkelijkheid elkaar bezig houden met onleesbare stukken en duizend belangetjes en alliantietjes en conflictjes. Kijk naar de historische blunders en bureaucratische onzin. In 2014 werd er 1 resolutie aangenomen over mensenrechten in Afghanistan, 1 over Iran, 1 over Myammar, 1 over Noord Korea, en 14 over Israel en de Palestijnen. Over Syrie gingen wel 6 resoluties, maar vier daarvan gingen over de Israelische bezetting van de Golanhoogte”. Werkt de VN wel op het gebied van het bewaren van vrede? Nog steeds Hertzberger:Tijdens de genocide in Rwanda waren VN-vredestroepen aanwezig, In Darfur , Congo en Srebrenica en Zuid Soedan werden honderden burgers afgeslacht onder toeziend oog van een VN-macht. Ook als VN-waarnemers in spanningsgebieden raketten zien overvliegen of getuige zijn van oorlogsmisdaden grijpen ze niet in.

Ook in NRC, maar dan maandag 5 oktober, doet  Carolien Roelants een duit in het zakje. Zij schrijft over de UNHCR, waar verleden week Nederland een oproep had gedaan naar een internationaal onafhankelijk onderzoek naar oorlogsmisdrijven in Jemen. De Saoediers wisten dit te dwarsbomen. Een onderzoek naar alle partijen in dat conflict, waarin al duizenden burgers gedood zijn, kwam Saoedi-Arabie als een van de betrokken partijen niet uit. Via handelsbelangen van diverse landen wist Saoedi-Arabie die boot af te houden. Precies zoals Kofi Annan al zei, toen hij Secretaris Generaal van de VN (1997-2006) was:  “De bijdragen van de kandidaten zijn er niet voor de promotie en bescherming van mensenrechten en hun vrijwillige pleidooien en beweringen daartoe” –“Dictators sluiten achterkamertjes deals om elkaar te kiezen  in dit 47 landen tellende  gremium  en  niet om de mensenrechten te versterken, maar om zichzelf te beschermen tegen kritiek of om anderen te bekritizeren”

Een voorbeeld van dat laatste is de benoeming van de Saoedier, Faisal Trad, als hoofd van een vijfkoppige groep ambassadeurs binnen de UNHCR, de Consultative Group, die bepaalt wie er op alle plekken wereldwijd benoemd worden om mensenrechten te onderzoeken. Nota bene heeft Saoedi-Arabie dit jaar al meer mensen onthoofd dan IS en het lot van Raif Badawi, de blogger uit Saoedi Arabie, is niet bepaald een aanmoediging om SaoediArabie over mensenrechten te laten oordelen. Het dwaze argument uit de VN hier tegen  is: Misschien kan zo`n Saoedier van zijn teamgenoten leren hoe je met mensenrechten moet omgaan. En wie zijn die leermeesters dan wel?  Rusland, Cuba, China, Qatar en Venezuela. Maar eigenlijk wisten we dit natuurlijk al lang, want in 2013 protesteerde ook niemand (en dus ook de EU en Nederland niet) toen Saoedi Arabie in de UNHCR werd gekozen.

Dit beleid verklaart wel waarom die rare verhouding van veroordelingen met betrekking tot Israel tot stand komt, maar het is toch eigenlijk opmerkelijk dat Nederland zich niet uitspreekt tegen dit beleid, maar zelfs mee wil praten in dit unieke gezelschap! Waarschijnlijk onder hetzelfde VN-mom: dan kan men (de vertegenwoordigers van dictaturen en verlichte potentaten) leren hoe het moet. Ja, ja met Rusland en China aan de vetoknoppen!

Misschien is de afstand tot de dagelijkse redactie en het dagelijkse nieuws nodig voor redacteuren om echt te zien wat er gebeurt in de wereld. In ieder geval komt Carolien Roelants, sinds ze uit de dagelijkse krant weg is, een stuk genuanceerder en realistischer over.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten