vrijdag 23 oktober 2015

soms worden ziekenhuizen geraakt door raketten, maar kraait er nauwelijks een haan naar.

Als het maar niet Israel gerelateerd is kijkt de wereld graag een andere kant op.

 

Op 3 oktober dit jaar heeft een Amerikaanse luchtaanval op een ziekenhuis in Kunduz 19 doden veroorzaakt onder wie artsen en personeel van Artsen Zonder Grenzen (AZG).  AZG runde dit hospitaal. Aanvankelijk ontkende Amerika, toen kwam er een excuus, dat er Taliban op het terrein actief was en nadat AZG dit ontkend had, bekende Amerika schoorvoetend dat dit een fout was geweest. AZG hoor je er nog wel over, want die begrijpen niet waarom de wereld nauwelijks actie onderneemt om dit eens goed uit te zoeken. Amerika heeft onderzoek beloofd.  Maar nu, nauwelijks 3 weken verder, hoor je er vrijwel niemand meer over. De VN heeft de aanval veroordeeld, ook Ban Ki Moon en dat was dat. Oordeel: collateral damage.

Nu (23 oktober)  zijn er berichten dat Rusland in Syrie minstens tien ziekenhuizen heeft gebombardeerd. De Syrian-American Medical Society meldt de aanval op 9 ziekenhuizen in Syrie, waarbij artsen, staf en patienten gedood of gewond zijn geraakt. Deze organisatie heeft het over maar liefst 313 aanvallen op medische faciliteiten sinds het begin van de oorlog. Zoals te verwachten ontkent Rusland ten stelligste, maar ja, dat doet Rusland altijd. Ook op de Krim waren geen Russen actief volgens Rusland, maar opeens was de Krim Russisch. Ook in Oekraine is Rusland niet actief, maar lopen wel “groene mannetjes” rond. En het is ook niet uitgesloten dat de MH17 door Rusland, of door Russen in Oost-Oekraine is neergehaald. Rusland ontkent iedere betrokkenheid. In tussen roept de Syrian-American Medical Society de wereld op Rusland tot de orde te roepen en te verbieden medische faciliteiten aan te vallen. Vooralsnog tegen dovemans oren, want veel reactie heeft dit niet opgeleverd.

Toen Hamas zich in het ziekenhuis van Gazastad, het Shifaziekenhuius, vestigde zowel in de Gazaoorlog 2008/2009  als in de Gazaoorlog van 2014  en daar het hoofdcommando vestigde, kraaide daar geen haan naar, maar toen Israel terugschoot op het vuur van Hamas vanuit dit ziekenhuis en uit andere ziekenhuizen en vanuit VN-scholen was de wereld te klein. Amnesty (altijd voorop als het om veroordelen van Israel gaat), HRW, en de VN liepen over van verontwaardiging. Zij deden onmiddellijk onderzoek, hoewel zij niet ter plaatse konden komen en wisten meteen al dat Israel hier oorlogsmisdaden beging. Amnesty deed er nog zeker 4 onderzoeken bovenop, de UNHCR stelde de Schabascommissie in en Ban Ki Moon deed zijn eigen (prive) onderzoek middels de Nederlandse oud-generaal Patrick Cammaert. Dat laatste onderzoek was uitsluitend naar de ziekenhuizen en VN-scholen. De bevindingen zijn nooit openbaar gemaakt, merkwaardig genoeg. Ban beschouwt het als een prive-onderzoek was de verklaring. Nu kun je je afvragen waarom de uitkomsten van een prive-onderzoek niet bekend mogen worden. Misschien niet behulpzaam in dit geval? En: waarom kan de secretaris generaal van de VN een prive-onderzoek doen zonder rapportage? Betaalt hij dat zelf en is de uitkomst dan niet geldig??? Het blijft een wonderllijke zaak.

Maar nu, zowel na de aanval in Kunduz als na al die aanvallen in Syrie op ziekenhuizen en medische faciliteiten, heeft geen UNHCR of Amnesty of HRW een onderzoek aangekondigd naar zowel het ziekenhuis dat in Kunduz is geraakt als naar de 313 aanvallen op Syrische medidische faciliteiten. Dat blijft toch opmerkelijk. En denk niet dat dus de Palestijnen de oorzaak van de aandacht van al deze organisaties zijn. Want in Yarmuk, een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrie, in een buitenwijk van Damascus, gebeuren heel ernstige dingen: een humanitaire ramp, zoals Ban nog niet zo lang geleden verkondigde. Ook daar geen onderzoek van VN, UNHCR bekend. Het moet dus een Israelische betrokkenheid betreffen wil de hele NGO-wereld en de VN uitrukken. Eigenlijk is dat het meest verontrustende.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten