dinsdag 20 oktober 2015

Stelt Unesco Palestijnse motie over de Klaagmuur uit of eist het verandering van de motie?

Unesco vindt de motie van de Palestijnen nu niet oppertuun .

 

Unesco zou vandaag beslissen over de jongste motie van de Palestijnen, maar heeft de stemming uitgesteld omdat er angst bestaat dat de uitkomst van de stemming de spanning in Israel en de Palestijnse gebieden zou doen toenemen. De Palestijnen eisen in die motie  9 zaken van Unesco:

1 verklaren dat de Klaagmuur een deel is van de Al Aqsa moskee en ook de Mughrabipoort.

2 Israel moet door alle landen van de wereld veroordeeld worden om hun verzoek aan de burgers wapens te dragen. (Ja, dat is makkelijker moorden voor de Palestijnen!)

3 De recente daden van Israel en de IDF in de bezette hoofdstad van Palestina moeten ook in het document veroordeeld worden.

4 De continue opgravingen door Israel naast de Tempelberg moeten veroordeeld worden,( wat onlangs juist verworpen werd door Unesco) en Unesco moet vrij toegang hebben tot de Tempelberg voor inspectie

5 ernstige veroordeling van Israel voor agressie en illegale maatregelen tegen de vrijheid van aanbidding en toegang van de Al Aqsa waarbij Israel de status quo van 1967 zou breken. Bovendien moeten alle moslims er kunnen komen en mogen veiligheidstroepen van Israel daar niet komen.

6 Veroordeling van Joodse rechtse extremisten die voortdurend provoceren en de heiligheid ontreinigen.

7 Veroordeling van Israel om een kabelbaan te bouwen in Oost-Jeruzalem en een muzeum ,Beit Haliba, te bouwen naast de Klaagmuur.

8 Verklaren dat de tombe van de Patriarchen en Rachels graf deel van Palestina zijn.

9 veroordeling van geweld van Israelische settlers en Joodse extremisten tegen Palestijnen en veroordeling van de voorgenomen beschadiging van Hebron.

Er is weinig fantasie voor nodig om hierin een directe aanleiding tot oplaaien van het geweld te herkennen. Als de motie verworpen zou worden zouden de Palestijnen alles in het werk stellen om het geweld te laten oplaaien om aan te tonen dat Israel disproportioneel geweld tegen de Palestijnen inzet. Nu doet de PA al zijn best om de Palestijnen flink aan te zetten tot geweld door de aanvallers en vaak moordenaars van Israeliers als helden af te schilderen die eindelijk iets doen aan de hopeloze situatie van de Palestijnen. In de Palestijnse media worden stelselmatig de ware aanleidingen waarom Israeliers Palestijnen doodschieten, weggelaten. Dat deze terroristen in het wilde weg onschuldige burgers doodsteken of schieten en alleen maar gestopt kunnen worden door ze neer te schieten, komt in het Palestijnse verhaal niet voor. Abbas gaat voorop, hoewel hij in Europa nog steeds als gematigd wordt gezien. Hij is degenen die oproept Joden van de Tempelberg te weren omdat die met hun vuile poten de heilige plaats ontwijden. Ook zei hij in een tv-optreden dat Israel een onschuldige 13-jarige jongen in koelen bloede doodschoot en noemde Ahmet Manara bij naam. Nu wil het geval dat deze 13 jarige(!) een Israelische jongen van 13 jaar met een mes te lijf ging en in de nek stak en ook een 25-jarige man. Toen daarop gereageerd werd door de politie vluchtte Ahmet weg, maar kwam daarbij in botsing met een passerende auto. Hij werd gewond naar het Hadassa Ziekenhuis gebracht waar hij keurig behandeld en verpleegd werd en waaruit hij inmiddels is ontslagen.

Naast deze propaganda tot geweld probeert de PA stelselmatig de Joodse aanwezigheid van duizenden jaren in het land te ontkrachten en weg te moffelen. Daarom mag er door Israel niet gegraven worden, want dan komen gegarandeerd Joodse artefacten uit de bodem te voorschijn.

Om de Klaagmuur, de meest heilige Joodse plaats, nu een deel van de Al Aqsamoskee te willen brandmerken gaat alle perken te buiten. Ook de machpela, de grot van de Oud-testamentische patriarchen, is van oorsprong een Joodse heilige plaats. De aartsvaders en moeders liggen daar al meer dan 3000 jaar begraven. Pas later (ver na 600 van de gebruikelijke jaartelling ) werd deze grot door de moslims geclaimd, nadat de islam pas in 614 werd gesticht. Datzelfde geldt voor de tombe van Rachel, die de aartsmoeder is die niet in Machpela werd begraven, maar aan de zuidkant van Jeruzalem op weg naar Bethlehem. Van die tombe hebben de moslims een moskee gemaakt.

Unesco, in de persoon van de secretaris generaal Irina Bokova, vreest de uitslag van de stemming over deze Palestijnse motie, omdat door alle partijen aan Abbas is gevraagd de motie te matigen, maar Abbas weigert. Bokova vindt dat met de motie in zijn huidige vorm de status quo van de Oude Stad en zijn muren wordt gewijzigd. En daar ieder lid van Unesco verantwoordelijkheid draagt en niet moet bijdragen aan een verheviging van het geweld, wordt een beslissing uitgesteld.

Toch zal Abbas aandringen op een uitspraak van Unesco en waarschijnlijk op een boel punten uiteindelijk zijn zin krijgen. In het verleden hebben de Palestijnen binnen de VN heel ernstige aanklachten tegen Israel aan de orde gesteld en hebben veel landen op verzachting van zo een motie aangedrongen. Na langdurig onderhandelen hadden die landen de indruk dat ze iets voor elkaar hadden gekregen en stemden dan voor een motie die sowieso niet aan de orde had moeten komen. Het zal niet verbazen als iets dergelijks ook bij Unesco zal gebeuren.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten