vrijdag 9 oktober 2015

wat doet Palestijns leiderschap om rust te bewaren?

Aantal aanvallen van Palestijnen op Joden gaat gewoon door.

 

Na de afgelopen  gewelddadige dagen waarop Palestijnen op diverse plaatsen op de Westbank, maar ook in Tel Aviv en Afula mensen met messen aanvielen ging de golf van geweld vandaag gewoon door ondanks dat Abbas claimde de rust te willen bewaren.

Op de Westbank werd een auto met een gezin getroffen door stenen waarbij de moeder en drie kinderen gewond raakten. In Jeruzalem werd een 15-jarige met een mes aangevallen en daarbij verwond en bijna tegelijkertijd werd een politieagent in Qiriat Arba aangevallen en trachtte men zijn geweer te bemachtigen. In Afula trachtte een Palestijnse vrouw mensen met een mes aan te vallen. Aan de andere, Joodse, kant liet men zich ook niet onbetuigd. In Nethanja trachtte men een Palestijn te lynchen en in Dimona stak een Jood 4 Palestijnen neer.

Niet alleen op de Westbank en in Israel zelf waren er aanvallen, maar ook vanuit Gaza. Afgelopen week werden weer raketten afgeschoten. Maar vandaag verzamelden zich aan de noordgrens van Gaza ongeveer 200 Gazanen die stenen gooiden naar daar gestationeerde soldaten en ook rolden zij  brandende banden naar de soldaten. Bij de reactie van het Israelische leger, dat aanvankelijk alleen opriep te stoppen, maar op de benen schoot toen men doorging met de aanvallen, zijn onder de Palestijnen doden gevallen. Onduidelijk is nog hoeveel. Bronnen spreken van 3 tot 5 doden.

Wat doet Abbas om van zijn kant het geweld te stoppen? Hij doet uitspraken als: Israeliers hebben niet het recht islamitische en christelijke heilige plaatsen met hun vuile poten te ontheiligen. Hij doelt daarbij op Joden die de tempelberg willen betreden. Alle anderen dan Joden zijn er welkom! Ook betrekt hij de Heilige Grafkerk hierbij. Verder zegt hij: Al-Aksa is van ons en dat betreft ook de Heilige Grafkerk. Zij (de Joden) hebben niet het recht ze te ontwijden met hun vieze poten. Dat zullen we niet toestaan en daarom zullen we alles doen wat mogelijk is om Jeruzalem te verdedigen. Daarnaast zegt hij dan: we willen vrede en onze handen zullen contnu uitgestrekt blijven voor vrede ondanks ons lijden door jullie schuld.!

En wat roept die andere Palestijnse leider, Haniye van Hamas? Hij roept.. De Al/Aksa intifada is weer opgelaaid en wij zullen daar ook aan deelnemen. Hij zegt.. De Joden proberen de Al Aksamoskee over te nemen, maar het zal ze niet lukken. Hij zegt een escalatie van de opstand te zullen bewerkstelligen. Wij zijn trots op de helden met messen.

En zo breiden de onrust en aanvallen zich uit. Men spreekt nog steeds niet officieel van een derde intifada en als je het mag geloven wil Abbas dat voorkomen, maar Haniye is daar duidelijk over. Hij wil een ernstige derde intifada.

 

MS

.

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten