zondag 8 november 2015

Abbas zegt achter de overstroming van de tunnels te staan

Abbas op bezoek bij al Sisi van Egypte.

 

President al Sisi van Egypte heeft nogal wat problemen met de Sinai.  Niet alleen worden zijn legermacht en legerposten in de Sinai aangevallen, maar nu is er ook een Russisch vliegtuig boven de Sinai uit elkaar geklapt door waarschijnlijk een bom van al Qaida. Talloze toeristen zitten in Sharm el Sheikh vast omdat geen maatschappij zo maar boven de Sinai durft te vliegen. Gebleken is dat de maatregelen op het vliegveld van de badplaats volslagen onvoldoende waren, dat de agenten corrupt waren en de scanners kapot.  Dit zal grote impact hebben op Egypte, omdat in Sharm el Sheikh het toerisme nog echt bloeide in tegenstelling tot de rest van Egypte. Nadat de Arabische lente in Egypte begon nam het toerisme dramatisch af. Als nu de inkomsten ook in Sharm el Sheikh opdrogen zal de economie van Egypte nog verder terug zakken.

Het probleem in de Sinai is dat er aanhangers van al Qaida actief zijn. Hoe zij Egypte binnen komen is de vraag. Daarnaast lijken talloze wapens via Libie naar de Sinai vervoerd te worden. Zeker zullen radicale Egyptenaren zelf al Qaida-aanhangers kunnen worden, maar ook lijkt het erop, dat Al Qaida via Gaza komt. Dat laatste denk al Sisi aan te pakken door Gaza nog verder te isoleren met grachten om de grens met Gaza, die gevuld worden met zeewater. Dat zeewater vormt niet alleen een probleem voor de handel via de tunnels, maar ook het grondgebied van Gaza wordt aangetast door het zoute zeewater en ook het drinkwater.

Nu zou je denken dat Abbas als leider van alle Palestijnen daar een groot probleem heeft: zijn mensen worden getroffen, de armoede is enorm gegroeid sinds de tunnel handel letterlijk is ingestort, en zijn land wordt verwoest door het zeewater. Alles bij elkaar genoeg reden om eens een hartig woordje met al Sisi te wisselen. Maar neen, Abbas zegt dat de isolatie van Gaza in volle coordinatie met de PA verloopt! Gaza kan wat hem betreft wegrotten, behalve natuurlijk als Israel betrokken is. Neen, Abbas had een andere reden. Hij zoekt steun bij al Sisi in zijn ophitsing omtrent de tempelberg. Hij hoopt Egypte op te kunnen stoken met zijn waanidee dat Israel de Al Aqsamoskee bedreigt. Daarnaast probeert hij al vast steun te krijgen van Egypte als hij de Oslo-akkoorden echt gaat opzeggen en allerlei samenwerkingsverbanden met Israel gaat opzeggen.

Maar Abbas heeft pech. Al Sisi voelt daar niets voor en gezien zijn moeilijkheden in eigen land zit hij natuurlijk niet te wachten op moeilijkheden met Israel. Zijn broeders, de Palestijnen, moeten maar even in de wachtkamer. Hun problemen zijn pas de moeite waard als Egypte er goede sier mee kan maken als het helpt. Toch zijn er aanwijzingen dat al Sisi probeert Hamas en Fatah te verzoenen. Dat zal wel een brug te ver zijn voorlopig, zeker zolang Abbas bang is voor de fanatici van Hamas en Hamas Abbas al helemaal niet ziet zitten.

Abbas zal ook Jordanie en Saoedi Arabie met dezelfde vragen rond de tempelberg en de Oslo-akkoorden benaderen, maar ook die landen zitten niet te wachten op nog meer instabiliteit in hun regio.

 

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten