dinsdag 10 november 2015

BDS lijkt te groeien in instituties, maar officiele organen nemen afstand

Burgemeester van Londen spreekt zich uit tegen BDS

 

De burgemeester van Londen Boris Johnson heeft, net als burgemeester Van der Laan van Amsterdam, Tel Aviv bezocht om kennis te nemen van de hightech-industrie die in Tel Aviv bloeit. De handen van Van der Laan werden na thuiskomst gebonden door voornamelijk linkse partijen en er werd een zielige uitgeklede overeenkomst gesloten nadat de raad van Amsterdam de burgemeester allerlei idiote beperkingen had opgelegd. Resultaat: Amsterdam kan niet profiteren van de Israelische kennis. Jammer voor Amsterdam, dat overigens het initiatief tot de samenwerking had opgestart.

De burgemeester van Londen was kennelijk vrijer in zijn handelen en hij nam de gelegenheid te baat om zich uit te spreken tegen BDS (Boycot desinvesteren en sancties tav Israel). Terwijl sommigen vrezen dat BDS juist op stoom komt, noemde hij het dwaas een land te boycotten dat de enige democratie in de regio is. Anderen zeiden: Pro Palestijnse activisten promoten geen vrede maar, inplaats daarvan, is hun doel delegitimeren van het land als een Joodse staat. Johnson sprak over een heel kleine minderheid van BDS-ers.

Toch lijkt de BDS-beweging in Engeland inderdaad te groeien. Onlangs tekenden 300 artiesten een BDS-verklaring. Hier vindt u hun namen.

Ook Engelse wetenschappers doen volop mee. Maar verleden week kwamen er juist weer dertien wetenschappers van diverse vooraanstaande universiteiten naar Haifa voor een conferentie over quantitatieve studies met betrekking tot conflicten in internationale relaties om hun solidariteit met de Israelische wetenschappelijke wereld te tonen en de BDS, de academische boycot, af te wijzen. Zij zeggen: Iedereen heeft politieke inzichten, maar hier is geen plaats voor academische boycot. In tegendeel, zij bepleiten cooperatie en gedeelde research op wetenschappelijk gebied. Dat heeft niets met politiek te maken. Tegelijkertijd wil dit helemaal niet zeggen dat ze de politiek van de Israelische regering steunen. Deze wetenschappers kenden geen enkel wetenschappelijk instituut dat feitelijk een boycot heeft afgeroepen. Dit komt waarschijnlijk doordat de meerderheid meent dat je het oneens kunt zijn met de politiek van de regering van een land, maar dat een academische boycot betekenisloos is en eerder averechts zal werken.

 

MS

 

 

 

 

 

.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten