woensdag 11 november 2015

De EU heeft haar discriminerende ei gelegd

Labeling van producten uit de nederzettingen.

 

Vandaag werd dan eindelijk het ei gelegd, waar de EU 3 jaar lang op gebroed heeft. Het is geen politiek statement volgens de vicepresident van de EU Valdis Dombrovski, maar een technische maatregel. Dat is natuurlijk leuk geprobeerd, maar verklaart niet waarom dit alleen voor Israel is ingevoerd en niet tegen Turkije met de bezetting van Cyprus. Dat zou een interne aangelegenheid zijn. Van wie? Van de EU of van Turkije? En waarom is het in Israel geen interne aangelegenheid? Israel heeft de Westbank en Gaza, Oost Jeruzalem en de Golan Hoogvlakte in een aanvalsoorlog van de Arabieren op die aanvallers veroverd. Daarbij komt nog eens dat alleen de Golan duidelijk bij Syrie hoorde, maar de andere gebieden op hun beurt in een aanvals oorlog van Jordanie en Egypte werden veroverd op eigenlijk niemand. Die gebieden waren oorspronkelijk Engels Mandaat, maar dat werd opgeheven. In ieder geval was het geen Palestijns gebied omdat de Palestijnen toen nog geen volk waren, laat staan een land hadden.

Ook Marokko heeft niets van de EU te vrezen met de bezetting van de Westelijke Sahara. Alle andere landen met bezette gebieden liggen buiten het gezichtsveld van de EU. Het is dus een uitzonderingspositie die Israel krijgt en daarmee discriminerend.

Wat moet er gelabeld worden? Ook dat is opmerkelijk. Alleen verse produkten en cosmetica uit de nederzettingen in de Golan, van de Westbank, Oost Jeruzalem en Gaza. Het zou niet gelden voor niet-verse producten, electronica of industriele producten. Wat de wijsheid hierachter is moet je maar raden. Gaat de labeling pijn doen als die andere producten gelabeld moeten worden? Is men bang dat duidelijk wordt wat Israel allemaal aan vernuft maakt? Werken er te veel Palestijnen in de fabrieken waar deze producten gemaakt worden en ziet men wel degelijk in dat Palestina afhankelijk is in de werkvoorziening van Israel? Het wordt niet verteld.

Hoe moet er gelabeld worden? Ook dat is veelzeggend. Er mag geen misverstand over bestaan dat de EU haar eigen ideeen heeft op politiek gebied al heet de maatregel niet-politiek. De EU wenst Israel achter de grenzen van 1967 en daarmee uit. Dat daar twee partijen minstens voor nodig zijn om dit te regelen namelijk de PA en Israel wordt gewoon genegeerd. Sterker nog: De EU schijnt te denken dat deze idiote bepaling mee zal helpen de vrede te bevorderen. Hoe? Zeker niet door Israel hiermee tegen de haren in te strijken en voor de PA? Die wordt er echt niet wijzer van. Maar wat moet er nu opstaan? Er moet beslist opstaan dat de producten uit bezet gebied komen. Alleen Palestina, of Westbank of Golan Hoogte, Gaza (of er iemand zal zijn die in geval van enkel Gaza dan nog denkt dat het Israel is????)of Jeruzalem is niet genoeg. Neen, er moet bezet gebied bij! Maar het is echt niet politiek hoor, neen, mensen hebben er recht op te weten waar iets precies vandaan komt. U weet wel: die varkens die heel Europa doorgesleept worden, daarvan weet u ook precies waar ze vandaan komen, toch? En al die halfprodukten die elders worden afgemaakt. Daarvan weet u toch ook precies waar die allemaal geweest zijn?

Waarom moest die maatregel nu worden ingevoerd? Ook al weer een opmerkelijke verklaring. Omdat drie lidstaten van de 28, Engeland  Belgie en Denemarken , het al hebben ingevoerd! Nou breekt mijn klomp toch echt. Als dus drie lidstaten iets invoeren moet de hele EU iets invoeren? Maar als meer dan drie lidstaten iets niet willen (en het moet echt dan niet over Israel gaan!) dan moeten die lidstaten tot de orde worden geroepen, zoals pijnlijk bleek bij de opvang van vluchtelingen of het sluiten van grenzen. In ieder geval worden die weigerende lidstaten niet leidend. Zo kun je alles naar je eigen hand zetten en regels maken of negeren.

Als u het allemaal nog eens na wilt lezen moet u klikken op interpretative notice .

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten