vrijdag 13 november 2015

Labeling geen boycot.

De VS staat achter de EU-labeling van producten .

 

Labeling van producten als wijn, fruit, honing, groente, olijfolie, eieren, organische producten en cosmetica is niet hetzelfde als boycot. De EU geeft (nog) niet aan deze producten te boycotten, maar de labeling is bedoeld om consumenten goed te informeren waar producten vandaan komen. Zoals eerder opgemerkt: vreemd dat dieren als schapen en varkens heel Europa doorgesleept worden en de plaats van het eindproduct niet de plaats van herkomst is. Die plaats is moeilijk aan te geven door het heen-en-weer gesleep naar plaatsen waar een bewerking van het vlees plaatsvindt. Ook samengestelde producten zullen nooit een lijst tonen waar alle ingredienten vandaan komen. Het is dus duidelijk een gelegenheidsargument. Boycot durft de EU in dit stadium nog niet aan te raden en het labelen werd vergezeld door de mededeling dat de EU tegen boycot van Israel is.

Aan de wieg van deze maatregel staan, zoals zo vaak bij maatregelen tegen Israel, NGO`s. Zij bedenken zogenaamde vreedzame middelen om de vrede tussen Palestijnen en Israel dichterbij te brengen. In de praktijk zaaien ze veel haat en duperen ze de Palestijnen meer dan wie ook, zoals bij het verjagen van het Israelische Soda Stream uit de PA, waarbij 900 Palestijnen hun goed betalende baan verloren.. Intussen lukt het ze prima Israel steeds zwart te maken. Je blijft je afvragen waarom NGO`s die massa`s werk zouden moeten stoppen in het verbeteren van omstandigheden in Syrie, Irak, Libanon, Jemen, Soedan, Vietnam, en al die andere landen, waar mensen geen enkel recht hebben, zo geobsedeerd zijn door de Palestijnen. Of beter: door Israel, want gek genoeg krijgen Palestijnen die niet met Israel te maken hebben, maar flink lijden zoals in Yarmuk, geen aandacht van NGO`s. Je vraagt je af of de financiering van projecten van NGO`s afhankelijk is van Israel-haters met bijbehorende eisenpakket.

Intussen heeft Amerika gereageerd op het EU-besluit tot labeling. Ook in Amerika is men opgeschoven richting Palestijnen in de loop der jaren. Aanvankelijk werden de nu “Bezette Gebieden” genoemde area`s niet als zo zdanig aangeduid en werd de oplossing van territoriale problemen aan de beide partijen overgelaten zonder aan te geven hoe men daarover precies dacht. Maar steeds meer heeft Amerika een keus gemaakt en denkt ook Amerika dat iets dergelijks kennelijk zonder instemming van beide partijen kan. Obama is daar heel duidelijk in. Of hij Israel echt haat of dat hij niets van het Midden-Oosten snapt is niet duidelijk. In ieder geval heeft hij onlangs met het atoomverdrag met Iran de rest van de landen in het Midden Oosten gebruuskeerd en in de steek gelaten op een byzonder onverstandige manier. Nu komt uit Amerika het geluid dat het de EU-maatregel snapt, dat labelen geen boycot is en dat Amerika de bezette gebieden ook illegaal vindt.

Ja, het conflict tussen Israel en de Palestijnen blijft mensen bezighouden. Nog steeds zijn er mensen die beweren dat dit het grootste en belangrijkste conflict in het Midden-Oosten is. Maar gisteren sprak ik iemand, die zichzelf gematigd noemt, uit een Golfstaat en die vond inmiddels dat dit conflict wel belangrijk is, maar zeker niet het grootste conflict in de regio. Ook hij zag niet dat de situatie in het Midden Oosten als vanzelf zou opklaren als Israel en de Palestijnen vrede zouden sluiten, terwijl de Nederlander die erbij stond dat toch echt wel dacht. Hoe kortzichtig en geobsedeerd kun je zijn!.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten