vrijdag 11 december 2015

berichtgeving over Palestijnse kinderen

Berichtgeving over Palestijnse kinderen laat hun terroristische aanvallen buiten beeld

 

IKON gaat zondag een programma uitzenden in het programma van ZAPP. De titel luidt Ik ben niet bang voor de soldaten. . Het gaat om een aflevering in een serie waarin de rechten van kinderen centraal staan. De werktitel van het programma is  Mensjesrechten: Posters ophangen als vreedzaam protest.

De IKON  refereert in een persbericht aan het toegenomen geweld sinds oktober en schrijft: Sinds oktober lopen de spanningen tussen Israel en de Palestijnen verder op. Bij verschillende incidenten zijn kinderen doodgeschoten, waaronder twee kinderen van 12 en 15 jaar.* Ook in het kamp waar Yazan woont is onlangs een jongen door de soldaten doodgeschoten. Hij was net zo oud als Yazan, 13 jaar, en was onderweg van school van huis. Geen woord in de aankondiging bij het persbericht over het feit dat het hier gaat om kinderen die aanvallen pleegden op Israeliers (per ongeluk vielen ze soms een Palestijn aan, die ze verkeerd hadden ingeschat) De jongste Palestijnse messteker was 11 jaar(!). Hem heeft Israel gewoon naar huis gestuurd. Kinderen van 11 jaar vallen nergens onder het strafrecht. Een Palestijnse jongen van 13 jaar stak in op een passerend Joods jongetje op de fiets, ook 13 jaar oud. De Palestijnse jongen deed dit samen met zijn neef. Ook staken ze in op een andere Israelier. Het 13 jarige Palestijnse jongetje vluchtte toen er hulp kwam voor de slachtoffers, maar raakte gewond door een passerende auto. Hij werd direct vervoerd naar het Israelische Hadassa-ziekenhuis en daar behandeld en verpleegd. Inmiddels is hij ontslagen uit het ziekenhuis.

Net zoals bovenstaand citaat van de IKON alleen maar praat over de slachtofferrol van Palestijnse kinderen verklaardde de president van de PA, Abbas, in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN dat deze 13-jarige in koelen bloede door Israel was doodgeschoten, zonder op de omstandigheden in te gaan. Een foto van het jongetje in het ziekenhuis toonde aan dat deze jongen helemaal niet was doodgeschoten, maar keurig in een ziekenhuisbed lag. En precies zoals de IKON en Abbas doen of onschuldige kinderen zomaar worden doodgeschoten schrijft Dries van Agt op de Weblog van de VARA uitsluitend over de zieligheid van Palestijnse kinderen en komt niet verder dan dat ze af en toe een steen gooien en dat alleen maar naar bezetters en kolonisten doen. Er zijn al doden door gevallen. Zo onschuldig is dit niet. Dat hiertegen wordt opgetreden is dus niet zo gek.  In Nederland was een paar jaar geleden een paar keer sprake van een  stenengooier vanaf een viaduct. Niemand liep een verwonding op, maar het was een hele hype. Iedere avond op het nieuws gedurende een paar weken. De stenengooier werd nooit aangetroffen. Maar als Israeliers door stenen getroffen worden is dat hun eigen schuld (volgens Dries een bezetter of kolonist) en is de dader eigenlijk een slachtoffer. Hoe dubbel kun je oordelen!

De vraag is op dit blog al eerder gesteld: hoe komen deze jonge kinderen tot hun daden? Waarom prijzen volwassenen deze daden en leren ze de kinderen niet dat dit nooit en te nimmer de vrede dichterbij zal brengen, maar de haat zal vergroten. Sterker, waarom moedigen volwassenen kinderen aan zich als terrorist te gedragen? Waarom leren kinderen op school dat Joden gedood mogen en moeten worden? Waarom zendt de Palestijnse tv uitzendingen uit waarin terroristische daden aangeprezen worden? En dan de belangrijke vraag: Waarom subsidieert de EU Palestijnse schoolboeken waarin terrorisme aangemoedgd wordt! Denkt men nu echt dat er vrede komt door haat te zaaien? Denkt men nu echt de Palestijnen te helpen door hun terreurdaden goed te praten? Misschien zou een cursus helpen waarin Palestijnen eens leren kritisch naar hun daden te kijken! Maar die cursus zal er nooit komen.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten