dinsdag 22 december 2015

Turkije, opeens een vriend van Israel?

Is Erdogan te vertrouwen?

 

Erdogan is vijf jaar bezig geweest de meest afschuwelijke dingen over Israel rond te bazuinen. Het begon met zijn instemming van het doorbreken van de blokkade van Gaza (gerechtvaardigd volgens internationaal recht) en kwam in een stroomversnelling tijdens de aanloop van de eerste Turkse verkiezingen in juni dit jaar. De goede banden met Turkije hielp Erdogan vastberaden naar de Galemiezen en en passent riep hij op Jeruzalem te zullen heroveren. En om te benadrukken waar zijn sympathie wel lag, liet hij Hamas een groot terroristencentrum in Turkije bouwen, compleet met opleidingskampen voor de strijd tegen Israel. De Palestijnse terrorist Saleh al-Arouri werd vriendelijk ontvangen en werd het hoofd van dat Hamaskamp. Deze Arouri plande menige aanslag tegen Israel en tegen de PA. De aanloop naar de laatste Gaza-oorlog van 2014 werd ingezet met de ontvoering door Hamas van drie Israelische tieners, die een week later vermoord werden teruggevonden. Deze ontvoering werd uitgedacht door Arouri en uitgevoerd door bendeleden van Arouri. Tegen Abbas plande Arouri tijdens de Gaza-oorlog een opstand, maar die mislukte. Alles bij elkaar niet echt vriendelijk naar Israel toe.

Naast Israel werden ook Amerika en de NAVO door Erdogan geschofferd doordat hij enerzijds stiekem IS steunde met wapens, anderzijds de Koerden bombardeerde die Amerika hielpen in de strijd tegen IS. Maar Erdogan zit op een belangrijke plek in de wereld en Amerika heeft de Turkse luchtmachtsbasis Incirlik nodig voor de aanvallen op IS. Daar is bijgekomen dat Europa Erdogan opeens ook broodnodig heeft om de enorme stromen vluchtelingen uit Syrie binnen Turkije te houden en niet Europa in te laten gaan. En zo leek Erdogan overal zijn partijtje mee te blazen en zijn wensen verwezenlijkt te zien.

Maar in zijn roekeloosheid maakte hij een ernstige fout. Onlangs schoot hij een Russisch gevechtsvliegtuig neer dat (misschien net wel of misschien net niet) het Turkse luchtruim was binnen gedrongen. Rusland was des duivels en is dat nog steeds. Met als gevolg: boycot van alles wat Turks is door Rusland. Het leeuwendeel van de toeristen in Turkije kwam uit Rusland, maar nu heeft Putin vakantie in Tukije verboden. Allerlei produkten uit Turkije mogen Rusland niet meer in. En ook dreigen er problemen te ontstaan met het Russische gas en de doorvoer daarvan via Turkije.

Het is mogelijk dat dit de toenadering tot Israel verklaart. Israel heeft de laatste tijd enorme hoeveelheden gas gevonden en Turkije heeft door zijn Rusland-problemen gas nodig. En om de zaak geloofwaardiger te maken naar Israel toe heeft Erdogan voor het eerst in Turkije tijdens chanoeka een chanoekia in het openbaar laten aansteken. En kijk: opeens is Saleh al-Arouri niet meer welkom en het land uitgezet. De toenaderingspogingen van Erdogan worden opzichtig.

In Israel gonst het al een tijdje rond in de kranten: Turkije wil weer normale betrekkingen met Israel. En nu lijkt het daar echt wel op. Maar moet Israel dit willen? Er is veel tegen. In de eerste plaats is Erdogan een opportunist en zal hij Israel direct laten vallen als hij dat nuttig vindt. Liefde is dit niet en nooit geweest. Maar bovendien is Erdogan een dictator die de pers aan banden legt, journalisten gevangen zet, Koerden massal doodt, en verkiezingen manipuleert. Bovendien zijn de betrekkingen tussen Rusland en Israel goed en is Putin vrolijk met Iran bezig, waar Israel toch wel graag zicht op wil houden. Wat gaat Putin Iran en Hezbolla leveren voor afweergeschut en wapens? Dit wespennest wordt steeds ingewikkelder en de isoleermanoevres van Israel door Europa spelen Erdogan in de kaart. Een geisoleerd Israel wil graag vrienden en ziet hier een (reele?) kans. Zo kan Europa door dom beleid ook Israel in verkeerde armen duwen!

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten